Były już w tym karnawale faworki i róże, czas zatem na pączki. Tym razem są to pomarańczowe pączki z dziurką. W sam raz na tłusty czwartek. Tradycyjnie już u mnie smażone na smalcu, kto nie lubi może zrobić na oleju. Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane pączki smażoną skórką pomarańczową. Ja tego nie zrobiłam, bo więcej jest u mnie jej przeciwników niż zwolenników.
Pomarańczowe pączki z dziurką-przepis
Składniki na ok.23szt
Zaczyn:
- 40g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 40ml letniego mleka
Rozkruszyć drożdże w garnuszku. Wsypać mąkę i cukier. Wlać letnie mleko i utrzeć na jednolitą masę. Zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu. Zostawić do wyrośnięcia.
- 500g mąki + 1 łyżka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 100g stopionego masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- cały zaczyn
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- olej lub smalec do smażenia
Do dzieży miksera wlać letnie mleko i przestudzone do temp. pokojowej rozpuszczone masło.
Roztrzepać widelcem jajko z żółtkami i dodać do mleka. Wsypać cukier i przesianą mąkę. Dodać wyrośnięty zaczyn i skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej dobrze wyszorowaną i sparzoną).
Wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką matę i rozwałkować na grubość 1cm. Wycinać kółka o śr. 8cm. W środku każdego kółka drugą foremką o śr. 3,5cm wyciąć otwory tak aby powstały pierścienie. Resztki ciasta, które powstały po wycięciu pierścieni ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć kolejne pierścienie. Przykryć suchą ściereczką i zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Rozgrzać tłuszcz w rondlu do temp. 170°C. Wkładać po 3-4 szt. w zależności od wielkości rondla i smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Gotowe przekładać na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 3 łyżki soku pomarańczowego
Utrzeć cukier
puder z likierem i sokiem pomarańczowym. Polać wystudzone pączki. Można
ewentualnie posypać smażoną skórką pomarańczową. Można też polukrować
tylko część pączków, a resztę posypać cukrem pudrem.
Pomarańczowe pączki z dziurką-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
porywam jednego... no może dwa :P
OdpowiedzUsuńmam nadzieje, że posmakują
UsuńJestem na diecie, szukałam jakichś przepisów, a tu co? xD Zaraz ugryzę monitor!
OdpowiedzUsuńno niestety, karnawał nie sprzyja diecie
UsuńNiech no tylko skończę dietę, a wypróbuję wszystko, co tu masz ;)
Usuńno to smacznego
OdpowiedzUsuńTo są pączki smakowite, pomarańczem pachnące. Lubię takie fajne połączenia :-)
OdpowiedzUsuń