Pomarańczowe pączki z dziurką




Były już w tym karnawale faworki i róże, czas zatem na pączki. Tym razem są to pomarańczowe pączki z dziurką. W sam raz na tłusty czwartek. Tradycyjnie już u mnie smażone na smalcu, kto nie lubi może zrobić na oleju.  Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane pączki smażoną skórką pomarańczową. Ja tego nie zrobiłam, bo więcej jest u mnie jej przeciwników niż zwolenników.


Pomarańczowe pączki z dziurką
Składniki na ok.23szt

Zaczyn:
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 40ml letniego mleka

Rozkruszyć drożdże w garnuszku. Wsypać mąkę i cukier. Wlać letnie mleko i utrzeć na jednolitą masę. Zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu. Zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto:
  • 500g mąki + 1 łyżka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100g stopionego masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • cały zaczyn
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • olej lub smalec do smażenia

Do dzieży miksera wlać letnie mleko i przestudzone do temp. pokojowej rozpuszczone masło. 
Roztrzepać widelcem jajko z żółtkami i dodać do mleka. Wsypać cukier i przesianą  mąkę. Dodać wyrośnięty zaczyn i skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej dobrze wyszorowaną i sparzoną).
Wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką matę i rozwałkować na grubość 1cm. Wycinać kółka o śr. 8cm. W środku każdego kółka drugą foremką o śr. 3,5cm wyciąć otwory tak aby powstały pierścienie. Resztki ciasta, które powstały po wycięciu pierścieni ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć kolejne pierścienie. Przykryć  suchą ściereczką i zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. 

Rozgrzać tłuszcz w rondlu do temp. 170°C. Wkładać po 3-4 szt. w zależności od wielkości rondla i smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron.  Gotowe przekładać na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu.

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki soku pomarańczowego

Utrzeć cukier puder z likierem i sokiem pomarańczowym. Polać wystudzone pączki. Można ewentualnie posypać smażoną skórką pomarańczową. Można też polukrować tylko część pączków, a resztę posypać cukrem pudrem.

Smazcnego :)
Aronia

COMMENTS

7 komentarze:

  1. porywam jednego... no może dwa :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem na diecie, szukałam jakichś przepisów, a tu co? xD Zaraz ugryzę monitor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety, karnawał nie sprzyja diecie

      Usuń
    2. Niech no tylko skończę dietę, a wypróbuję wszystko, co tu masz ;)

      Usuń
  3. To są pączki smakowite, pomarańczem pachnące. Lubię takie fajne połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń