Wiadomo, że jeśli idzie o baby drożdżowe to najlepiej udają się te oszczędne z małą ilością jaj i masła, ale one bardziej nadają się do niedzielnej kawy niż na wielkanocny stół. Jeżeli zatem złapaliśmy już trochę wprawy w pieczeniu ciast drożdżowych warto pokusić się o upieczenie na święta bardziej wyrafinowanego ciasta. Ja w tym roku postanowiłam zmierzyć się ze starym przepisem na babę szafranową. Ciasto na nią jest dość ciężkie, zawiera bowiem 13 żółtek i kostkę masła. Jeśli ktoś lubi może dodać też trochę bakalii : rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową. Z uwagi na dzieci, a w zasadzie jedno to młodsze zrezygnowałam z nich i zostawiłam tylko skórkę otartą z pomarańczy, która nadaje babie pięknego aromatu.Baba jak widać ślicznie wyrosła i ma ładny żółty kolor.
Baba szafranowa-przepis
Składniki: okrągła forma z kominkiem o śr.22cm
- 12 żółtek
- 1 jajko
- 600g mąki
- 200g masła
- 150ml mleka
- 180g cukru
- 80g świeżych drożdży
- 50ml spirytusu
- szczypta szafranu
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 0,5 łyżeczki pasty z wanilii
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Utrzeć w moździerzu nitki szafranu, przesypać do małego słoiczka i i zalać spirytusem. Szczelnie zakręć i odstawić, najlepiej na całą noc.
Wsypać do garnka cukier ( odsypać 1 łyżkę do przygotowania zaczynu) i
szczyptę soli. Dodać żółtka i jajko. Postawić na maleńkim płomyku gazu i
podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką rózgową, aż masa zgęstnieje.
Jej temperatura nie może przekroczyć 80°C, bo się zważy. Odstawić do
przestudzenia.
Roztopić w rondelku masło. Przy pomocy pędzelka bardzo dokładnie wysmarować nim formę do babki, nie zapominając o kominku. Oprószyć mąką.
Przygotować zaczyn. Podgrzać mleko żeby było letnie i wlać do misy
miksera. Dodać 100g przesianej mąki, łyżkę cukru i pokruszone drożdże.
Wymieszać wszystkie składniki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodać masę żółtkową, resztę mąki, szafran razem
ze spirytusem, pastę z wanilii i skórkę otartą z pomarańczy, wcześniej
wyszorowanej i sparzonej. Wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Wlać przestudzone masło (zostaw 4 łyżki do posmarowania upieczonej babki)
i jeszcze raz wyrobić ciasto. Ciasto w trakcie wyrabiania mikserem powinno utworzyć kulę, być miękkie i plastyczne. Przełożyć je do przygotowanej formy,
przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni 3/4
formy wstawić je do piekarnika nagrzanego do 150°C, a gdy jeszcze podrośnie ,
zwiększyć temperaturę do 180°. Po 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy
jest już upieczone. Ostrożnie wyjąć z formy na kratę kuchenną, posmarować roztopionym masłem i oprószyć obficie cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji "Babki i babeczki" oraz "Wielkanocne smaki"
Baba szafranowa - podobne przepisy:
> Baba drożdżowa dla debiutantów
> Babka cytynowa
> Babka jogurtowa
> Babka ananasowa
Smacznego :)
Aronia
sliczny ma kolorek
OdpowiedzUsuńO rany..Pięknie wygląda, ale aż 12 żółtek? zapraszam do akcji Babki i babeczki..
OdpowiedzUsuńpiękna i taka żółciutka! ;)
OdpowiedzUsuńWitam chciałabym wydrukować przepis ale niestety nie mogę, proszę o dodanie takiej opcji.
OdpowiedzUsuńNiestety nie bardzo wiem jak to zrobić, starałam się ale coś źle mi wychodzi. Będę próbować dalej.
UsuńUdało się, już można drukować.
UsuńJaki ma piękny kolor .
OdpowiedzUsuń12 żółtek i szafran zrobiły swoje
Usuń