Różnią się tym od naszych tradycyjnych pierogów, że są nadziewane dżemem i mają zupełnie inne ciasto . Jest ono bardziej podobne do ciasta na leniwe. W swoim składzie ma jeszcze kaszę manną i stopione masło dzięki czemu jest ono bardziej spójne. Bez problemu można je wałkować, trzeba tylko wcześniej schłodzić. Do nadzienia użyłam lekko kwaskowatego, domowego dżemu jagodowego. Bardzo nam smakowały i na pewno zrobię je jeszcze nie raz.
Derelye - węgierskie pierogi z dżemem jagodowym-przepis
(inspiracja-„Podróże kulinarne, Kuchnia węgierska” )
Składniki dla 3 osób:
Ciasto:
- 250g twarogu półtłustego
- 60g stopionego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 65g kaszy manny
- 100g mąki
- szczypta soli
Utrzeć ser z masłem, jajkiem i żółtkiem na gładka masę. Wymieszać mąkę z kaszą manną i dodać do masy. Ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Nadzienie:
- pół słoiczka dżemu jagodowego
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4mm. Wycinać krążki o śr.8cm. N środku każdego krążka położyć pełną łyżeczkę dżemu jagodowego. Złożyć na pół i zlepić dokładnie krawędzie.
Zagotować w garnku wodę ze szczypta soli. Wkładać ostrożnie pierogi i gotować 7min na małym ogniu. Wyjmować łyżką cedzakową na durszlak aby odciekły. Nie kłaść więcej niż jedną warstwę aby się nie posklejały.
- 40g masła
- 40g bułki tartej
- szczypta cynamonu
- cukier puder do posypania
Roztopić masło na patelni. Dodać bułkę tartą i cynamon. Mieszać do lekkiego zrumienienia.
Odsączone pierogi przełożyć na talerz. Polać roztopionym masłem z bułką i cynamonem. Posypać cukrem pudrem.
Derelye - węgierskie pierogi z dżemem jagodowym-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
apetycznie wyglądają; zapisuję
OdpowiedzUsuńSpróbuj, jeżeli lubisz knedle i leniwe to na pewno Ci posmakują.
UsuńKiedyś jadłam takie w dzieciństwa, mmm pychota!
OdpowiedzUsuńPyszności !! :)
OdpowiedzUsuńmy zakochaliśmy się w nich od pierwszego kęsu
Usuńna jutro mam w planie takie pierożki,zamiast dżemu nadzieję je świeżymi jagodami, mam nadzieję, że będą pyszne jak Twoje:)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo. Najlepsze ciasto na pierogi deserowe ( zaraz obok parowanego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale w zasadzie to podziękowania należą się braciom Węgrom :)
Usuńczy można mrozić nadmiar pierożków ? :)
OdpowiedzUsuńNie wiem. Ja ich nigdy nie mroziłam. Sa tak pyszne, że znikały od razu :)
Usuń