Derelye - węgierskie pierogi z dżemem jagodowym



   
       Różnią się tym od naszych tradycyjnych pierogów, że są nadziewane dżemem i mają zupełnie inne ciasto . Jest ono bardziej podobne do ciasta na leniwe. W swoim składzie ma jeszcze kaszę manną i stopione masło dzięki czemu jest ono bardziej spójne. Bez problemu można je wałkować, trzeba tylko wcześniej schłodzić. Do nadzienia użyłam lekko kwaskowatego, domowego dżemu jagodowego. Bardzo nam smakowały i na pewno zrobię je jeszcze nie raz.



Derelye - węgierskie pierogi z dżemem jagodowym-przepis
(inspiracja-„Podróże kulinarne, Kuchnia węgierska” )
Składniki dla 3 osób:

Ciasto:
  • 250g twarogu półtłustego
  • 60g stopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 65g kaszy manny
  • 100g mąki
  • szczypta soli

Utrzeć ser z masłem, jajkiem i żółtkiem na gładka masę. Wymieszać mąkę z kaszą manną i dodać do masy. Ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

Nadzienie:
  • pół słoiczka dżemu jagodowego

Schłodzone ciasto rozwałkować  na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4mm. Wycinać krążki o śr.8cm. N środku każdego krążka położyć pełną łyżeczkę dżemu jagodowego. Złożyć na pół i zlepić dokładnie krawędzie.
Zagotować w garnku wodę ze szczypta soli. Wkładać ostrożnie pierogi i gotować 7min na małym ogniu. Wyjmować łyżką cedzakową na durszlak aby odciekły. Nie kłaść więcej niż jedną warstwę aby się nie posklejały.

Wykończenie:
  • 40g masła
  • 40g bułki tartej
  • szczypta  cynamonu 
  • cukier puder do posypania

Roztopić masło na patelni. Dodać bułkę tartą i cynamon. Mieszać do lekkiego zrumienienia.
Odsączone pierogi przełożyć na talerz. Polać roztopionym masłem z bułką i cynamonem. Posypać cukrem pudrem.

Derelye - węgierskie pierogi z dżemem jagodowym-podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

10 komentarze:

  1. apetycznie wyglądają; zapisuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, jeżeli lubisz knedle i leniwe to na pewno Ci posmakują.

      Usuń
  2. Kiedyś jadłam takie w dzieciństwa, mmm pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. my zakochaliśmy się w nich od pierwszego kęsu

      Usuń
  4. na jutro mam w planie takie pierożki,zamiast dżemu nadzieję je świeżymi jagodami, mam nadzieję, że będą pyszne jak Twoje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mistrzostwo. Najlepsze ciasto na pierogi deserowe ( zaraz obok parowanego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale w zasadzie to podziękowania należą się braciom Węgrom :)

      Usuń
  6. czy można mrozić nadmiar pierożków ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem. Ja ich nigdy nie mroziłam. Sa tak pyszne, że znikały od razu :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ