Frużelina wiśniowa



Frużelina wiśniowa


      Dużo o niej słyszałam, ale jakoś nie miałam do niej przekonania. W tym roku jednak postanowiłam się z nią zmierzyć. Przejrzałam kilka przepisów w internecie i w końcu zrobiłam swoją wersję. Muszę powiedzieć, że to był świetny pomysł. Jestem nią zachwycona. Reszta domowników zresztą też. Jest znakomitym dodatkiem do naleśników, lodów, deserów i chrupkiego pieczywa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Powinna się znaleźć w każdej spiżarni.Podaną w przepisie ilość mąki ziemniaczanej należy traktować orientacyjnie, bowiem zależna jest od tego jak dużo soku mają wiśnie. Moje wiśnie były też dość kwaśne, stąd taka ilość cukru.


Frużelina wiśniowa-przepis

Składniki na 4 słoiczki o poj. 350ml

  • 1kg wydrylowanych wiśni
  • 0,5kg cukru żelującego 1:1 Diamant
  • sok z 1 cytryny
  • 2,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 
  • 50ml zimnej wody

Wiśnie wsypujemy do rondla. Dodajemy sok z cytryny i zasypujemy cukrem żelującym. Odstawiamy na 4 godziny. Następnie stawiamy rondel na małym ogniu i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu 4 minuty. W tym czasie mieszamy skrobię ziemniaczaną z wodą, dodajemy dwie łyżki soku wiśniowego z rondla z wiśniami i całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do rondla i cały czas mieszając ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gdy masa zgęstnieje przekładamy ją do suchych wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Frużelina powinna mieć półpłynną konsystencję. Jeżeli planujemy przechowywać ją dłużej dobrze jest słoiki zapasteryzować przez 20 minut.
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

6 komentarze:

  1. Ja w tym roku zrobiłam coś podobnego, ale z pozostałych mi wiśni po robieniu soku:) Pychota!! Piękne ujęcia:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nam tak posmakowała, że zrobiłam ponad 30 słoików:)

      Usuń
  2. Wspaniale zdjecia i przepisy godne sprobowania

    OdpowiedzUsuń
  3. mam zamrożone wiśnie i dlatego na pewno zrobię z nich frużelinę...

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ