Dużo o niej słyszałam, ale jakoś nie miałam do niej przekonania. W tym roku jednak postanowiłam się z nią zmierzyć. Przejrzałam kilka przepisów w internecie i w końcu zrobiłam swoją wersję. Muszę powiedzieć, że to był świetny pomysł. Jestem nią zachwycona. Reszta domowników zresztą też. Jest znakomitym dodatkiem do naleśników, lodów, deserów i chrupkiego pieczywa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Powinna się znaleźć w każdej spiżarni.Podaną w przepisie ilość mąki ziemniaczanej należy traktować orientacyjnie, bowiem zależna jest od tego jak dużo soku mają wiśnie. Moje wiśnie były też dość kwaśne, stąd taka ilość cukru.
Frużelina wiśniowa-przepis
Składniki na 4 słoiczki o poj. 350ml
- 1kg wydrylowanych wiśni
- 0,5kg cukru żelującego 1:1 Diamant
- sok z 1 cytryny
- 2,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 50ml zimnej wody
Wiśnie
wsypujemy do rondla. Dodajemy sok z cytryny i zasypujemy cukrem
żelującym. Odstawiamy na 4 godziny. Następnie stawiamy rondel na małym
ogniu i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu 4
minuty. W tym czasie mieszamy skrobię ziemniaczaną z wodą, dodajemy dwie
łyżki soku wiśniowego z rondla z wiśniami i całość dokładnie mieszamy.
Przelewamy do rondla i cały czas mieszając ponownie doprowadzamy do
wrzenia. Gdy masa zgęstnieje przekładamy ją do suchych wyparzonych
słoików i mocno zakręcamy. Frużelina powinna mieć półpłynną
konsystencję. Jeżeli planujemy przechowywać ją dłużej dobrze jest słoiki
zapasteryzować przez 20 minut.
Frużelina wiśniowa-podobne przepisy
> Frużelina jagodowa
> Migdałowa panna cotta z miodem i frużeliną wiśniową
Smacznego :)
Aronia
Ja w tym roku zrobiłam coś podobnego, ale z pozostałych mi wiśni po robieniu soku:) Pychota!! Piękne ujęcia:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, nam tak posmakowała, że zrobiłam ponad 30 słoików:)
UsuńWspaniale zdjecia i przepisy godne sprobowania
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam ponownie:)
Usuńmam zamrożone wiśnie i dlatego na pewno zrobię z nich frużelinę...
OdpowiedzUsuńkoniecznie, nie będziesz żałować:)
Usuń