Tort tiramisu




Niezwykle aromatyczny tort, w którym przeplatają się nuty kawowe, migdałowe i czekoladowe. Inspiracją do niego był powszechnie znany i bardzo przeze mnie lubiany włoski deser Tiramisu. Biszkopt do niego upiekłam z dodatkiem mąki ziemniaczanej, dzięki czemu jest puszysty i nieprzesuszony. Masa tak jak w klasycznym deserze zrobiona jest z bitej smietany i serka mascarpone.


Tort tiramisu
Składniki na tortownicę o śr. 24cm

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 4 łyżkami ciepłej wody na sztywną pianę. Cały czas ucierając wsypywać porcjami cukier. Ubijać dalej, aż piana będzie bardzo sztywna. Dodać rozmącone żółtka i delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową. Połączyć oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać porcjami do masy. Wszystko dokładnie ale delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 35 minut. Biszkopt wystudzić w tortownicy. Zimny  przeciąć w poziomie na cztery krążki.

Masa:
  • 750g serka mascarpone
  • 400ml śmietany kremówki o zaw. tł. min. 30%
  • 100g cukru pudru

Mocno schłodzoną śmietanę (15 minut w zamrażarce) ubić na sztywno.  Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać do niego porcjami  ubitą śmietanę, delikatnie mieszając szpatułką.

Nasączenie:
  • 150ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100ml likieru migdałowego
  • Zalać kawę gorącą wodą, a gdy wystygnie wlać do niej likier migdałowy.

Dodatkowo:
  • 50g startej czekolady
  • 4 łyżeczki kakao 
  • ziarenka kawy

Ułożyć na paterze jeden krążek biszkoptu. Nasączyć go 1/4 mieszaniny likieru i kawy. Posmarować 1/5 masy serowo-śmietankowej i posypać 1 łyżeczką kakao. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Jego również nasączyć, posmarować masą i posypać kakao. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Wierzch i boki tortu posmarować resztą masy i  obsypać startą czekoladą. Na środku rozsypać ziarenka kawy. Wstawić na trzy godziny do lodówki.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. robiłam podobny tort jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto nie lubi tiramisu? U mnie zawsze ten deser był w wersji pucharkowej, ale tort? Czemu nie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobną masę robię bardzo często bo jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń