Kakaowe markizy orzechowe





O tych ciasteczkach mogę powiedzieć jedno. Znakomite. W ciągu tego tygodnia piekłam je codziennie za każdym razem zmieniając nieco przepis, aż w końcu osiągnęłam taki efekt jaki zakładałam na początku. Chodziło głównie o zawartość kakao w cieście i proporcje białej i gorzkiej czekolady w masie. Wszystkim, którzy będą mieli ochotę upiec te ciasteczka radzę zrobić od razu podwójną, a nawet potrójną  porcję.


Są bardzo kruche i delikatne. Rozpływają się wręcz w ustach. Żeby ciasteczka zachowały ładny kształt trzeba dobrze schłodzić ciasto. Najlepiej zrobić je wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Pracować tylko na części, a resztę trzymać w lodówce. Resztki ciasta zagnieść w kulkę i włożyć na 10 minut do zamrażarki. Masa do przełożenia nie powinna być zbyt lejąca, żeby  po nałożeniu na ciasteczko nie rozlewała się na boki, jednak na tyle plastyczna by po dociśnięciu drugim ciasteczkiem ładnie się rozeszła na boki. Najlepiej wstawić wcześniej zmielone orzechy  do lodówki. Zimne spowodują szybsze stężenie roztopionej czekolady.


Kakaowe markizy orzechowe
Składniki na ok. 30szt.

Ciasto:
  • 180g masła
  • 100g cukru pudru
  • 225g mąki
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 10g kakao w proszku
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Utrzeć  miękkie masło z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać najpierw żółtko, a następnie jajko. Wymieszać mąkę z kakao i zmielonymi orzechami. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Uformować kulę, włożyć do garnka, przykryć szczelnie pokrywką  i wstawić na  noc do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Karbowaną foremką o średnicy 5cm wyciąć ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temp. 170°C. Wystudzić na kracie kuchennej.

Nadzienie:
  • 200g białej czekolady
  • 65g gorzkiej czekolady
  • 110g zmielonych orzechów włoskich

Roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wsypać zmielone orzechy i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć masę do worka cukierniczego. Wyciskać porcje masy na połowę ciasteczek. Przykryć druga połową lekko dociskając. Zostawić w temperaturze pokojowej aby masa zastygła.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. zapraszamy do nowego agregatu blogów ze wszystkich kategorii tematycznych. Dołącz bloga do kategorii kulinaria. Adres www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podobają te ciasteczka! ; )
    Super zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ apetyczne zdjęcia :) Cudne te ciasteczka - takie do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń