Mini tarty z jabłkami grójeckimi i trójniakiem






Jabłka grójeckie to ponad 40 odmian tych owoców pochodzących z regionu grójeckiego między innymi Gala, Gloster, Idared, Lobo, Ligol uprawianych w największym sadzie Europy zlokalizowanym w okolicy Grójca. Jego początki sięgają XVI wieku, kiedy to królowa Bona otrzymała tu ogromne połacie ziemi i postanowiła przeznaczyć je na królewski sad. . Owoce te posiadają charakterystyczny mocny rumieniec, wynikający z wyższej o 5% zawartości barwników pod skórką  oraz kwasowość wyższą od przeciętnej dla danej odmiany średnio o 5 %. 
Trójniak  to miód pitny powstały w wyniku  fermentacji rozcieńczonego wodą miodu pszczelego (1 część miodu i 2 części wody). Musi zawierać 12-15% alkoholu, a jego czas leżakowania nie może być krótszy niż rok. Jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, sosów, marynat i drinków.
Oba te produkty wykorzystałam do nadzienia w dzisiejszych tartach. Muszę szczerze przyznać, że podbiły moje serce. Aromatyczne, bardzo soczyste i słodkie. Z chrupiącymi kawałkami soczystych, kwaskowatych jabłek i egzotycznymi dodatkami w postaci skórki pomarańczowej, migdałów i kokosa.


Mini tarty z jabłkami grójeckimi i trójniakiem
Składniki na 4 szt.

Kruche ciasto
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 50g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i dużym nożem posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać żółtko, cukier i śmietanę. Szybko zagnieść miękkie plastyczne ciasto. Podzielić na cztery części. Każdy kawałek rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż foremka. Delikatnie przenieść do wysmarowanej masłem foremki. Docisnąć do dna i boków. Wstawić do lodówki.

Nadzienie
  • 200ml trójniaku GTS
  • 200ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jabłka grójeckie ChOG
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 6 łyżek drobno zmielonych migdałów
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Do rondelka wlać trójniak i 150ml wody.  Wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.  W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać do gorącego syropu razem ze skórką pomarańczową.  Gotować 3 minuty, cały czas mieszając. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z pozostałą wodą i wlać do jabłek, uważając by nie zrobiły się grudki. Podgrzewać do zgęstnienia. Zestawić z ognia, chwilę przestudzić i wymieszać ze zmielonymi migdałami. Masę rozłożyć równomiernie na przygotowane kruche spody. Wstawić do  piekarnika nagrzanego  do  180 °C na 25 minut.  Wystudzić na kracie kuchennej i wyjąć z foremek.

Dekoracja
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 4 plasterki pomarańczy
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • świeże listki mięty

Dżem pomarańczowy lekko podgrzać i posmarować nim wierzch tart. Udekorować wiórkami kokosowymi, plasterkami pomarańczy i świeżymi listkami mięty.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

  1. Wyglądają po prostu przepysznie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak elegancko i dostojnie! Jak deser w najlepszej restauracji. Cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i z pewnością smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dziękuję za wszystkie komentarze :)

    OdpowiedzUsuń