Roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym






Zamiast tradycyjnych smażonych ryb w tym roku będą gotowane na parze roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym. Lekko i pysznie. Oczywiście nie musicie czekać do wigilii by je przygotować. Możecie to zrobić już dziś. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na  zbliżające się Święta Bożego Narodzenia  w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl i zawiera lokowanie produktu. 


Roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym

Składniki dla 4 osób
  • 4 filety z pstrąga bez skóry
  • 150g serka śmietankowego
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 400g marchewki
  • 100g pasternaku
  • 100g pora
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół cytryny
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Obrać warzywa. Połowę marchewki pokroić w plasterki. Zalać bulionem. Dodać plasterki cytryny, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, kolendry i pieprzu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
Wyjąć ugotowaną marchewkę i odlać przez sitko pół szklanki wywaru. Zmiksować.
Pozostałą marchewkę, por i pasternak pokroić na zapałkę.
Filety oprószyć solą i pieprzem.
Wymieszać serek z posiekaną natką pietruszki. Rozsmarować na filetach. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Włożyć do naczynia do gotowania na parze i ustawić je nad garnkiem z wywarem. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
Rozgrzać na patelni olej. Wrzucić pokrojone w zapałki marchewkę i pasternak. Smażyć 2 minuty. Dodać por i smażyć kolejne 2 minuty.
Wymieszać sos ze  śmietaną. Podgrzać  i doprawić na pikantnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przełożyć  na półmisek warzywa. Ułożyć roladki. Polać sosem i udekorować natką pietruszki.

 Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz