Czekoladowa baba gryczana z żurawiną (bezglutenowa)



Czekoladowa baba gryczana bezglutenowa



W tym roku zaplanowałam na święta dwie babki. Dziś przepis na pierwszą z nich - czekoladową babkę gryczaną   z dodatkiem suszonej żurawiny, ale nie tylko. Znalazły się w niej także banany i galaretka porzeczkowa. Dodatkowo jeszcze posmarowałam ją cienką warstwą tej galaretki po wierzchu i dopiero polałam czekoladą. Wszystkie te dodatki sprawiły, że babka jest wilgotna w środku i nie kruszy się.
W sumie jest dosyć podobna do prezentowanego tu na blogu kilka postów wcześniej czekoladowego ciasta bananowego.  Różnica polega na tym, że babka jest w wersji bezglutenowej.

Czekoladowa baba gryczana bezglutenowa


Czekoladowa baba gryczana bezglutenowa

Czekoladowa baba gryczana z żurawiną

Składniki na okrągłą formę do babki śr. 24cm

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 4 łyżki startej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek galaretki z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki mleka
  • 150g suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać rozgniecione widelcem banany i dwie łyżki galaretki z czarnej porzeczki. Ucierać 3-4 minuty. Wlać olej i mleko, ucierać jeszcze 2 minuty. Mąkę wymieszać z kakao, startą czekoladą, proszkiem do pieczenia i sodą. Ucierając na wolnych obrotach dodawać po łyżce  do masy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączć wsypać suszoną żurawinę i po raz ostatni wymieszać, tym razem szpatułką. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką gryczaną okrągłej foremki z kominkiem. Wstawić do piekarnika  nagrzanego do 175°C na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy babka się upiekła. Zostawić w foremce na 10 minut, a następnie wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia. Jeszcze lekko ciepłą posmarować cienką warstwą pozostałej galaretki porzeczkowej.

Polewa
  • 100g czekolady deserowej
  • 75ml słodkiej śmietanki 30%tł.
  • błyszczący różowy cukier do posypania

Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową polać nią babkę. Posypać po wierzchu błyszczącym różowym  cukrem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

13 komentarze:

  1. Mąkę gryczaną mam, więc pomyślę o jakimś gryczanym wypieku na święta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie wypieki gryczane coraz częściej goszczą na stole :)

      Usuń
  2. piękne zdjęcia a babka prezentuje się na nich bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia :)
    Jakim sprzętem robisz? Babka wygląda zjawiskowo, piękna głębia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ada , bardzo Ci dziękuję za pochlebne słowa. Zdjęcia robię Canonem EOS 650D :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to akurat było robione 35mm f 2.0, ale robię też 50mm/f 1.8 i 100mm/f 2.8 tak róznie, czasami w jednym przepisie wykorzystuję różne obiektywy :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. muszę powiedzieć, że babka dużo zyskuje dzieki niej :)

      Usuń
  6. Szalenie mi się ta babka podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a czym mozna galaretke zastapic? swego czasu robila ja moja mama.Czy dzem maliniwy na pektynie nada sie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może, jak najbardziej, nie tylko malinowy :) myślę, że pomarańczowy też byłby dobry :) Każdy dżem domowej roboty będzie dobry, tylko najlepiej bez pestek :)

      Usuń