Perliczka z jabłkami, żurawiną i pigwą wg karola okrasy




Perliczka to udomowiona perlica pospolita (Numida meleagris), ptak z rzędu kuraków naturalnie występujący w Afryce. Charakteryzuje się szaro-czarnym upierzeniem biało nakrapianym i przeraźliwym krzykiem przypominającym trąbienie. Prowadzi naziemny tryb życia. Hodowana jest z uwagi na jajka i bardzo smaczne ciemne mięso w smaku podobne do bażanta.
Zawiera bardzo mało tłuszczu i dużo białka. Polecana jest osobom chorym na cukrzycę i będącym na diecie. Idealna do pieczenia, żeby jednak za bardzo nam nie wyschła należy ją obłożyć plasterkami wędzonego boczku lub słoninki. Z dodatkiem jabłek, żurawiny i czerwonego wina smakowała wyśmienicie. Szkoda tylko, że u mnie można ją spotkać w sklepach jedynie przy okazji świąt.

Perliczka z jabłkami, żurawiną i pigwą 
wg Karola Okrasy

Składniki:
  • 1 cała perliczka o wadze około 2kg
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki konfitury z pigwy
  • 150 g mrożonej żurawiny
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, 

Umytą i oczyszczoną perliczkę dokładnie natrzeć mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz tuszki. Odstawić na 2 godziny.

W tym czasie przygotować farsz.  Jabłka razem ze skórką pokroić w grubą kostkę, dodać posiekane zioła (rozmaryn, tymianek, bazylię), żurawinę i 3 łyżki konfitury z pigwy. Całość wymieszać i takim farszem napełnić wnętrze tuszki perliczki. Jeżeli zostanie nam trochę farszu to nic nie szkodzi. Należy dodać go do naczynia w którym będziemy piec ptaka.

Napełnioną farszem perliczkę ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Obłożyć  perliczkę plasterkami boczku i ewentualnie farszem, który nam został. Posypać ziołami: rozmarynem, tymiankiem i bazylią. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 2,5 godziny.  Po 15 minutach podlać czerwonym winem.

Upieczoną perliczkę wyjąć z naczynia, a sos z pieczenia przelać do rondelka. Dodać łyżkę konfitury z pigwy i całość zmiksować na gładko. Ja podałam ją z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków.

W sezonie, zamiast konfitury możemy użyć świeżych owoców pigwy lub ewentualnie śliwek węgierek.

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz