Waniliowo-truskawkowy sernik budyniowy na zimno






Zostało mi jeszcze sporo mrożonych truskawek, a do nowego sezonu zostało już zaledwie dwa miesiące. Czas najwyższy by je wykorzystać i zrobić miejsce w zamrażarce na nowe. Będzie więc w najbliższym czasie kilka przepisów z ich wykorzystaniem.
Jako pierwszy przyszedł mi do głowy pomysł na sernik na zimno. Jest już takich kilka na blogu, ale one są ze świeżymi truskawkami. Jest jeszcze coś co zasadniczo różni go od wcześniejszych przepisów. To aksamitna konsystencja uzyskana dzięki połączenia sera z masa budyniową  w przypadku warstwy waniliowej i kisielem truskawkowym w przypadku warstwy truskawkowej. I nie chodzi tu o dodatek proszku, ale o własnoręcznie przygotowany budyń na żółtkach z dodatkiem wanilii i kisiel z mrożonych owoców. Mnie to połączenie bardzo zasmakowało, choć muszę przyznać, że prze to sernik jest dość sycący.



Waniliowo-truskawkowy sernik budyniowy

Składniki na tortownicę o śr. 23cm

Ciasto na spód:
  • 150g mąki orkiszowej
  • 50g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 125g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kaszy. Następnie dodać cukier, śmietanę i żółtko. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na placek o średnicy równej dnu tortownicy i przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Można też wylepić dno tortownicy ciastem, co jest znacznie prostsze. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180°C. Wstawiać ciasto i piec 20 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w tortownicy.

Masa waniliowa:
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 115g cukru
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 laska wanilii
  • 400g sera śmietankowego z wiaderka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50ml zimnej wody

Ubić żółtka z jajkiem i cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Zagotować mleko z rozciętą wzdłuż laską wanilii. Przecedzić przez gęste sitko i wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas mieszając. Postawić garnek z masą żółtkową na ogniu i podgrzewać, mieszając trzepaczką rózgową, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i wystudzić. Od czasu do czasu zamieszać, aby nie utworzył się kożuch na wierzchu.
Wystudzoną masę przełożyć do  miski. Ucierając mikserem na wolnych robotach dodawać po łyżce ser.

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić na pięć minut do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Przestudzoną wymieszać najpierw z łyżką masy serowej dla wyrównania temperatury i dopiero dodać do pozostałej masy. Całość dokładnie wymieszać. Przelać na upieczony i wystudzony spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.

Masa truskawkowa
  • 400g sera śmietankowego z wiaderka
  • 300g mrożonych truskawek
  • 115g cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100ml zimnej wody

Truskawki zasypać cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia. Zmiksować blenderem. Postawić z powrotem na gazie i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 50ml zimnej wody. Wlać do gotującej się masy cały czas mieszając. Ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu by nie utworzył się kożuch.
Przełożyć ser do  miski. Ucierając mikserem na wolnych robotach dodawać po łyżce wystudzony kisiel truskawkowy.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić na pięć minut do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Przestudzoną wymieszać najpierw z łyżką masy serowej dla wyrównania temperatury i dopiero dodać do pozostałej masy. Całość dokładnie wymieszać. Przelać na zastygniętą masę waniliową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.

Galaretka:
  • 250g krojonych mrożonych truskawek
  • 1 opakowanie truskawkowej galaretki w proszku
  • 1 szklanka gorącej wody

Do większego naczynia wsypać galaretkę w proszku. Zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Dodać mrożone truskawki i wymieszać. Odczekać kilka minut i gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na zastygniętą masę serową. Ponownie wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Gotowy sernik wyjąć z lodówki. Ostrym nożem oddzielić sernik od ścianek tortownicy i  delikatnie zdjąć obręcz. Do czasu podania trzymać w lodówce.

Smacznego :)
Aronia

UWAGA : sernik wychodzi równy z tortownicą, dlatego trzeba się ściśle trzymać proporcji ewentualnie  zrobić w większej formie.



COMMENTS

9 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, również z opisu. Szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik był na przyjęcie i niestety nie został ani jeden kawałeczek :) nie wypadało zabierać gościom do zdjęcia :) w sumie to przekrój nie wnosi nic nowego :)

      Usuń
  2. Jakie ładne warstwy. Na pewno smaczny sernik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie dla tych co lubią bydyniowe smaki :)

      Usuń
  3. Piękne zdjęcia i apetyczny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda ta masa truskawkowa w tym torciku, szkoda, że nie mam truskawek mrożonych, a świeżych nie chcę kupować, bo wiadomo, jak z ich jakością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będziesz musiała jeszcze trochę poczekać na świeże truskawki :) to tylko dwa miesiące :)

      Usuń
  5. Sernik jest boski! Też już tęsknię za świeżymi truskawkami!

    OdpowiedzUsuń