Wiosenna frittata ze szparagami i rzodkiewką



W mojej kuchni w dalszym ciągu królują szparagi. Sezon na nie jest tak krótki, że staram się go maksymalnie wykorzystać. Ale maj to nie tylko szparagi, to także mnóstwo innych  świeżych warzyw. Młode ziemniaczki, koperek, rzodkiewka.
Wszystkie je uwielbiam i mogłabym je jeść na okrągło. Są tak smaczne, że w zasadzie nic już do nich nie potrzeba więcej. Odrobina masła, jajka,  kremowy serek naturalny i w ciągu 30 minut pojawia się na stole pyszne, wegetariańskie danie.






Wiosenna frittata ze szparagami i rzodkiewką

Składniki dla 4 osób:
  • 2 duże młode ziemniaki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 0,5 pęczka koperku
  • 100g kremowego serka naturalnego Apetina
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Obrać ziemniaki i pokroić w grubą kostkę. Zagotować w czajniku wodę (będzie o wiele szybciej), przelać do garnka, wrzucić ziemniaki i gotować 7 minut. Odcedzić.

W tym czasie umyć pozostałe warzywa. Obrać do połowy wysokości szparagi, odcinając wcześniej zdrewniałe końce. Odkroić główki, a łodygi pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki.  Rzodkiewki pokroić w plasterki. Posiekać koperek.

Roztrzepać jajka z białkiem. Dodać serek i posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Rozgrzać na żeliwnej patelni masło. Wrzucić odcedzone ziemniaki. Smażyć 3 minuty. Dodać szparagi i rzodkiewki. Smażyć jeszcze 2 minuty. Zalać wszystko masą jajeczno serową. Delikatnie przemieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Podawać gorące. 


Smacznego :)
Aronia

Przepis bierze udział w konkursie "30 minut z Apetiną"



COMMENTS

3 komentarze: