Omlet z ziemniakami, salami i szczypiorkiem





Taki omlet bardzo często przygotowuję dla siebie gdy jestem sama w domu. Szkoda mi wówczas czasu na gotowanie obiadu dla mnie samej. Wolę go poświęcić na zaległe sprawy, zgłębianie tajników fotografii kulinarnej,  czy teraz wiosną prace porządkowe w ogródku. Nie obowiązuje mnie wówczas żaden harmonogram. Jem kiedy najdzie mnie ochota.
W lodówce zawsze mam spory zapas wiejskich jajek, a na parapecie doniczkę ze świeżym szczypiorkiem. Reszta składników to czysta improwizacja. Tym razem znalazłam kilka ugotowanych ziemniaków i salami. Szybko, pożywnie i smacznie. To lubię.

Omlet z ziemniakami, salami  i szczypiorkiem

Składniki na jedną porcję:
  • 3 jajka
  • 2 małe ugotowane ziemniaki
  • 20g salami
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki startego sera Grana Padano
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Kujawski 3 ziarna
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Rozgrzać na patelni olej. Wrzucić pokrojone na plasterki ziemniaki i plasterki salami.  Moje salami miało małą średnicę więc dałam w całości. Duże trzeba pokroić. Obsmażyć na rumiano, mieszając od czasu do czasu.
Roztrzepać jajka widelcem. Dodać starty ser i posiekany szczypiorek ( zostawić trochę do posypania po wierzchu). Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zalać podsmażone ziemniaki z salami. Przykryć szczelnie pokrywką i podgrzewać na małym ogniu aż masa się zetnie. Gotowy omlet posypać posiekanym szczypiorkiem i zaraz podawać.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. Jak ja lubię mieć taki nienormowany czas wolny tylko dla siebie:-) Kolor omletu cudny! Oj głodna jestem...;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie takie dni coraz częściej się zdarzają. Dziś zrobiłam sobie powtórkę, tak mi zasmakował :)

      Usuń
  2. Prezentuję się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń