Risotto ze szparagami i borowikami




Sezon na szparagi rozpoczynam pysznym i lekkim daniem w postaci risotto. Z dodatkiem borowików, o tej porze niestety mrożonych, i pieprzu cytrynowego. Pyszne, aromatyczne danie do przygotowania w zaledwie 40 minut. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Zarówno na co dzień jak i od święta. Wiosną, kiedy mam mnóstwo pracy w ogrodzie stawiam na takie właśnie szybkie dania.
Do risotta użyłam mrożonych grzybów, które sama jesienią przygotowuję. Są od razu pokrojone i lekko podduszone na maśle.

Risotto ze szparagami i borowikami

Składniki dla 2 osób:
  • 200g ryżu arborio
  • 0,5 pęczka zielonych  szparagów (ok. 9 sztuk)
  • 1 średnia cebula
  • 150g drobno pokrojonych borowików  ( u mnie mrożone)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 0,5 szklanki białego półwytrawnego wina
  • 2,5 szklanki bulionu  warzywnego lub drobiowego
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki startego sera Grana Padano

Opłukać szparagi pod bieżącą wodą. Odciąć zdrewniałe końce. Odkroić  główki, a łodygi pociąć ukośnie na 3cm kawałki.

Do wysokiego naczynia wlać wodę tak mniej więcej do połowy. Posolić,  postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Na garnku umieścić sito. Na dnie sita ułożyć pocięte łodygi szparagów, a na górze główki. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu  5-6 minut. Zdjąć sito i przelać szparagi zimną wodą. Odcedzić.

Rozgrzać oliwę z masłem na patelni. Wrzucić posiekaną cebulkę i delikatnie zeszklić. Dodać pokrojone grzyby i smażyć 2-3 minuty.  Wsypać  ryż i dobrze wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Smażyć, ciągle mieszając 2 minuty. Wlać wino i gotować na małym ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie całe wino. Wlewać partiami bulion po ¼ szklanki. Dodawać następną dawkę płynu gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta. Cały proces powinien trwać około 25-30 minut w zależności od gatunku ryżu.  Po wlaniu ostatniej dawki bulionu dodać ugotowane  szparagi. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Gdy płyn się całkowicie wchłonie danie jest gotowe. Odstawić je na 2 minuty aby odpoczęło. Posypać po wierzchu startym serem  i zaraz podawać.

Smacznego :)
Aronia




COMMENTS

4 komentarze:

  1. Ale pięknie się prezentuje. Nawet nie chcę wiedzieć jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a co do smaku to powiem tylko tyle, zajadamy je dwa razy w tygodniu. Trzeba maksymalnie wykorzystać sezon :)

      Usuń