Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym







Udało mi się wreszcie kupić w tym sezonie białe szparagi choć nie wiem czy będą na nie chętni. Wydaje się, że mają one mniej zwolenników niż zielone. Ja sama też zdecydowanie wolę zielone, chociaż w tym daniu białe są jak najbardziej na miejscu. Idealnie pasują do delikatnego, wyśmienitego mięsa dorsza. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że do tych ostatnich jeszcze powrócę. A tymczasem zapraszam na filet z dorsza w towarzystwie  białych szparagów i ziołowego sosu serowego. Prosto a jednocześnie wykwitnie.
Filet z dorsza z białymi szparagami 
w ziołowym sosie serowym

Składniki dla 2 osób:
  • 2 filety z dorsza bez skóry
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 2 łyżki ziołowego serka śmietankowego
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i obrać. Ugotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie główkami do góry. Gotować 10-15 minut w zależności od grubości.

W tym czasie przygotować sos. Rozgrzać w rondelku 1 łyżkę oleju. Dodać serek ziołowy, skórkę cytrynową i białe wino. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia.

Filety oprószyć solą i pieprzem. Skropić pozostałym olejem. Rozgrzać patelnię. Umieścić na niej papier do pieczenia. Ułożyć na nim filety i usmażyć z obu stron.

Odcedzić szparagi. Rozłożyć na dwa talerze. Na szparagach ułożyć usmażone filety rybne. Polać sosem i udekorować natką pietruszki.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Takie dania z powodzeniem mogę stosować w mojej pracy. Dziękuję Anno za ten lekki przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, niech służą na zdrowie :)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie podany dorsz!

    OdpowiedzUsuń