Kostka jagodowo-kokosowa






Zużywam intensywnie resztki zapasów owocowych z zamrażarki i spiżarni by zrobić miejsce na nowe. W końcu sezon jagodowo-truskawkowy już niebawem. A co tam znalazłam? No niestety nie znalazłam już truskawek, a to z nimi miało być właśnie to ciasto. One zazwyczaj schodzą najszybciej. Były za to  słoiczki z musem jagodowym i jagody w syropie. Jak się ma co się lubi to się lubi co się ma mówi znane przysłowie. Zgarnęłam więc z półki kilka słoiczków tych pyszności i wyczarowałam takie oto ciasto na bezglutenowym biszkopcie i praktycznie bez laktozy (nie licząc tej niewielkiej ilości w czekoladzie). Śmietankę kremową i mleko bez laktozy kupuję już od dawna, a ostatnio pojawił się także jogurt naturalny.





W sumie ciasto składa się z sześciu warstw. Dwie z nich to migdałowy biszkopt na mące ziemniaczanej przełożony  masą kokosową z białą czekoladą. Kolejną warstwę tworzy żel jagodowy i mus  jagodowy na bazie bitej śmietany. Całość wykończona jest  galaretką o smaku owoców leśnych z jagodami.  Mam nadzieję, że brzmi zachęcająco.


Kostka jagodowo-kokosowa
Składniki na formę o wym. 14cm x 28cm

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 45g cukru
  • 45g mąki ziemniaczanej
  • 45g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utarzeć z cukrem do białości. Dodać zmielone migdały, mąkę i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy trzepaczki rózgowej.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec do suchego patyczka. U mnie to było 20 minut. Zimne przekroić w poziomie na dwie części. Nie muszą być tej samej grubości. Ja swoje przekroiłam w proporcji 2/3 i 1/3. Formę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej jeden blat biszkoptowy (ten grubszy).

Masa kokosowa:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 60g białej czekolady
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Wiórki kokosowe zalać wodą i zostawić na 2 godziny. Następnie zmiksować w blenderze. Przelać do rondelka. Dodać cukier, sok z cytryny i skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową aby nie było grudek. Postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu , cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotować jeszcze 2 minuty. Zestawić z gazu i dodać posiekaną drobno białą czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Chwilę przestudzić i wylać na umieszczony w formie blat biszkoptowy. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć.

Żelka jagodowa:
  • 1,5 szklanki musu jagodowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia.
Odlać pół szklanki musu jagodowego i rozmieszać w nim skrobię kukurydzianą. Pozostały mus wlać do rondelka, wsypać cukier i podgrzewać do zagotowania. Do gotującego się musu jagodowego wlać cienkim strumieniem, cały czas mieszając, skrobię kukurydzianą. Gotować jeszcze dwie minuty. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić i wylać na biszkopt. Zostawić do wystudzenia.

Jagodowa masa śmietanowa
  • 250ml śmietanki kremowej 30%tł. (u mnie bez laktozy)
  • 200g jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy)
  • 2 łyżki jagód w syropie lub dżemu jagodowego z całymi owocami
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę (20 minut w zamrażarce) ubić na sztywno. Dodać jogurt, cukier puder i jagody. Delikatnie wymieszać.
Rozpuszczoną żelatynę wymieszać najpierw z 2-3 łyżkami masy dla wyrównania temperatury i dopiero wlać do masy śmietanowej. Dokładnie wymieszać i przelać na wystudzoną żelkę jagodową. Wstawić do lodówki aby masa stężała.

Galaretka:
  • 1 opakowanie galaretki w proszku o smaku owoców leśnych
  • 3 łyżki jagód w syropie  (mogą też być mrożone jagody )
  • 1,5 szklanki gorącej wody

Galaretę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Dodać jagody i ponownie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Zimną galaretkę przelać na zastygniętą masę jagodową. Ponownie wstawić do lodówki.
Uwaga: jeżeli do galaretki dodamy mrożone jagody to bardzo szybko zacznie tężeć. Trzeba więc być bardzo czujnym.

Smacznego :)
Aronia




COMMENTS

18 komentarze:

  1. Wygląda przeapetycznie, zdjęcia super))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo się cieszę, że podoba Ci się moja skromna twórczość :)

      Usuń
  2. Tak jak za ciastami nie przepadam, tak każde Twoje mogłabym pochłaniać:-) I te z jagodami uruchamiają wyobraźnię:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jednak trochę się różnimy, bo ja mogłabym je zajadać na okrągło. Tylko zdrowy rozsądek mnie powstrzymuje przed tym szaleństwem. Może kiedyś upieczesz przy jakiejś okazji.....

      Usuń
  3. Super ciasto , a ta Zelka jagodowa to co to dokładnie ? chodzi mi o ten mus który jest podany w składnikach ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mus jagodowy to są jagody (mogą być mrożone) zagotowane z niewielką ilością wody i cukru a następnie przetarte przez sito. Ja w sezonie jagodowym robię taki mus przepuszczając świeże jagody przez wyciskarkę. Lekko go dosładzam, przelewam do słoików i pasteryzuję. Potem mam już gotowy do ciast, kisielu, budyniu czy innych deserów.

      Usuń
  4. Jak wspaniale wygląda, kostka mniam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałam się by wypadła jak najlepiej :)

      Usuń
  5. Super, dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Pochwała od takiego mistrza. Wow!

      Usuń
  7. Przepięknie wygląda:)) Tak, lekko wiosennie... Bajka! Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne zdjęcia i bardzo apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń