Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową i białymi szparagami




Połączenie ryby i białych szparagów tak mi zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne danie z ich udziałem. Do towarzystwa zaprosiłam jeszcze warzywo, na które wiele osób czeka z utęsknieniem czyli rabarbar. Najczęściej jest on wykorzystywany do wypieków lub deserów. Ja jednak wolę go zdecydowanie w wersji wytrawnej.  Za ciastami z jego udziałem nie przepadam, podobnie jak zresztą pozostała część mojej rodziny. Używam go z reguły do deserów i dżemów.
W tym daniu wykorzystałam go do przygotowania salsy. Połączyłam go ze świeżym ogórkiem, miętą, czerwoną cebulą i tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni. W efekcie uzyskałam pyszny, orzeźwiający sos, który idealnie pasował zarówno do delikatnych białych szparagów jak równie delikatnego mięsa pstrąga.


Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową 
i białymi szparagami

Składniki dla 4 osób:

Salsa rabarbarowa:
  • 1 łodyga rabarbaru
  • pół zielonego ogórka ze skórą
  • pół czerwonej cebuli
  • garść pestek dyni
  • garść liści świeżej mięty
  • 1 łyżka  tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz z kolendrą
  • sól do smaku

Umyć rabarbar i ogórek. Z ogórka usunąć pestki. Obrać cebulę. Pokroić wszystkie warzywa w drobną kostkę. Posiekać pestki dyni i miętę. Dodać do posiekanych warzyw. Wlać olej, sok z cytryny i syrop klonowy. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki aby wszystkie smaki się przegryzły.

Filet z pstrąga :
  • 4 filety z pstrąga łososiowego ze skórą
  • 1 łyżka oliwy cytrynowej
  • sok z cytryny
  • świeżo mielony pieprz z kolendrą

Z filetów usunąć łuski i ości. Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Skropić bazyliowo-cytrynowym olejem i sokiem z cytryny.
Rozgrzać na patelni olej i usmażyć filety po 2 minuty z każdej strony. Odstawić i przykryć pokrywką.

Szparagi:
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 plasterki cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Szparagi umyć. Odciąć zdrewniałe końce. Obrać 3cm poniżej główki.

Delikatnie rozgrzać patelnię. Roztopić na niej masło. Dolać olej. Wrzucić pokrojony na plasterki czosnek i plasterki cytryny. Chwilę przesmażyć. Wlać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć szparagi i gotować  2-3 minuty.

Rozłożyć  szparagi i filety z pstrąga na talerze. Na filety wyłożyć  salsę rabarbarową. Udekorować natką pietruszki.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje i cudowne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Salsa rabarbarowa boska!!! I wszystko razem równie piękne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzenko :) A salsa rzeczywiście pyszna. Pierwszy raz zrobiłam i bardzo mi posmakowała :)

      Usuń