Saltimbocca z kurczaka ze smażonymi szparagami



Za każdym razem gdy robię zakupy nie mogę przejść koło nich obojętnie. Chwila zastanowienia co wybrać: białe czy zielone i kolejny pęczek ląduje w koszyku.  Trzeba korzystać póki jeszcze są.
Po powrocie do domu znowu  chwila namysłu i szybki obiad gotowy. Tym razem połączyłam je z delikatnym mięsem kurczaka.  Delikatnie oprószone solą i pieprzem filety owinęłam plasterkami szynki szwarcwaldzkiej, wkładając pod nie gałązki estragonu. Krótko obsmażyłam na oliwie i wstawiłam do  piekarnika aby doszły. W tym czasie przesmażyłam szparagi z czosnkiem. Gotowe posypałam startym serem i podałam z filetami. Szybkie, lekkie danie na ciepłe dni.


Saltimbocca z kurczaka ze smażonymi szparagami

Składniki na 2 osoby:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 filety z kurczaka  
  • 8  małych łodyżek  estragonu
  • 4  plasterki szynki szwarcwaldzkiej 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki  oliwy  
  • 2 łyżki startego sera Grana padano
  • sól 
  • pieprz 

Opłukać gałązki estragonu.

Filety z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na dwie części. Mięso doprawić pieprzem i odrobiną soli.

Na każdym kawałku mięsa ułożyć po dwie gałązki estragonu i owinąć plasterkami szynki szwarcwaldzkiej.

Rozgrzać na  patelni 2 łyżki oliwy. Umieścić mięso złączeniem szynki do dołu i obsmażyć z każdej strony przez 1-2 minuty. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C  na 15 minut.

Szparagi umyć i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końce i pokroić pod kątem na  4 cm kawałki.

Na oliwę pozostałą po smażeniu kurczaka  wrzucić  pocięte na kawałki zielone szparagi. Smażyć 3-4 minuty, często mieszając. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć kolejne 3 minuty. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypane startym serem z saltimboccą z kurczaka.

 Smacznego :)
Aronia




COMMENTS

2 komentarze: