Szparagi z masłem i cytryną





Choć sezon na szparagi trwa już od dobrych dwóch, a nawet trzech tygodni ja dopiero dwa dni temu kupiłam pierwszy pęczek nie mając tak naprawdę pomysłu na nie. Miałam zamiar coś wymyśleć ale niestety pilne zlecenie dla klienta sprawiło, że owszem wymyślałam intensywnie ale zupełnie inne przepisy. Skończyło się więc na szybkim prostym daniu idealnym dla tych co mają problem z ugotowaniem szparagów tak aby były jędrne i chrupiące. Tym razem postanowiłam je usmażyć na klarowanym maśle z dodatkiem skórki cytrynowej i soku z tegoż owocu. Doprawiłam szczyptą pieprzu i soli i danie było już gotowe. Pyszny, lekki, orzeźwiający posiłek na ciepłe dni. Ale jeśli dla kogoś same szparagi to za mało to polecam  szparagi z jajkiem sadzonym.


Szparagi z masłem i cytryną

Składniki na jedną porcję:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 cytryna BIO
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • pieprz

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i ewentualnie obrać, jeśli trafią się nam grubsze sztuki. Rozgrzać na patelni masło. Wrzucić szparagi i smażyć na małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na dwie minuty przed końcem smażenia dodać startą skórkę z cytryny, wcześniej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem (wystarczy z połowy owocu). Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na talerz i skropić delikatnie sokiem wyciśniętym z cytryny.

Smacznego :)

Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Proste i pyszne, świetny pomysł. Uwielbiam szparagi :) twoje prezentują się wspaniale.

    OdpowiedzUsuń