Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką





Pamiętam ten deser z dzieciństwa kiedy mama przygotowywała go dla nas na mleku prosto od krówki naszej sąsiadki. Smaczny, pożywny i pachnący cynamonem. Gdy dorosłam na długie lata o nim zapomniałam. Kto by pomyślał, że po tylu latach znowu stanie się jednym z moich ulubionych już nie deserów ale śniadań. Z pewną jednak różnicą bo teraz z konieczności przygotowuję go na mleku kokosowym z dodatkiem wanilii i sezonowych owoców. Zazwyczaj robię od razu kilka porcji, zamykam je w słoiczkach i trzymam w lodówce. W ten sposób mam śniadanie na 2-3 dni. Jest to również dobre rozwiązanie gdy wybieram się w podróż. Zabieram je ze sobą by nie sprawiać innym kłopotu  swoją restrykcyjną dietą.


Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką

Składniki na 3 porcje
125g ryżu (biały długoziarnisty lub arborio)
3 płaskie łyżki cukru
szczypta soli
0,5 szklanki owoców czerwonej porzeczki
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody

Do rondelka z grubym dnem wlać mleko kokosowe. Dodać 2 płaskie łyżki cukru, ekstrakt waniliowy, sól  i ryż. Zamieszać. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszać aby ryż się nie przypalił. W zależności od gatunku ryżu trwa to około 30 -45 minut. Ryż powinien napęcznieć, być miękki  i wchłonąć całkowicie mleko.
Zestawić rondel z gazu i zostawić pod przykryciem jeszcze na 2-3 minuty aby ryż nabrał kremowej konsystencji. Przełożyć do słoiczków lub salaterek.
Czerwoną porzeczkę zasypać pozostałym cukrem i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
Rozmieszać skrobię ziemniaczaną z wodą i wlać do gotującej się czerwonej porzeczki cały czas mieszając. Ponownie zagotować. Rozlać równomiernie do słoiczków z ryżem. Gdy ryż całkowicie wystygnie zamknąć słoiczki i wstawić do lodówki. Można je tam przechowywać 2-3 dni.

Smacznego :)

Aronia

COMMENTS

6 komentarze:

  1. Wizualizacja cudna. Domyślam się, że tak samo smakuje jak wygląda😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjadłam pierwszą porcje i przepadłam :) Teraz gotuję na okrągło :)

      Usuń
  2. Kocham porzeczki! Muszą się wspaniale komponować z takim delikatnym ryżem. Świetny deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porzeczki to jedne z niewielu owoców, które mogę jeść, ale rzeczywiście zdecydowanie nadają mu wyrazistości :)

      Usuń
  3. Wygląda cudnie:D uwielbiam takie deserki - ryże i kaszki na mleku to moja miłość. Muszę spróbować wersji z mlekiem kokosowym^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wręcz przeciwnie nie cierpię. Życie jednak zmusiło mnie do ich polubienia.



      Usuń