Pamiętam ten deser z dzieciństwa.
Przygotowany na mleku prosto od krówki naszej sąsiadki.
Smaczny, pożywny i pachnący cynamonem.
Gdy dorosłam na długie lata o nim zapomniałam.
Teraz stał się jednym z moich ulubionych już nie deserów ale śniadań.
Na mleku kokosowym z dodatkiem wanilii i sezonowych owoców.
Smaczny i pożywny....
ILOŚĆ PORCJI - 3
Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką - składniki
Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką - składniki
- 125g ryżu (biały długoziarnisty lub arborio)
- 500ml mleka kokosowego
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 0,5 szklanki owoców czerwonej porzeczki
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką - wykonanie
Do rondelka z grubym dnem wlać
mleko kokosowe. Dodać 2 płaskie łyżki cukru, ekstrakt waniliowy, sól i ryż. Zamieszać. Gotować na małym ogniu pod
przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszać aby
ryż się nie przypalił. W zależności od gatunku ryżu trwa to około 30 -45 minut.
Ryż powinien napęcznieć, być miękki i
wchłonąć całkowicie mleko.
Zestawić rondel z gazu i zostawić
pod przykryciem jeszcze na 2-3 minuty aby ryż nabrał kremowej konsystencji.
Przełożyć do słoiczków lub salaterek.
Czerwoną porzeczkę zasypać
pozostałym cukrem i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
Rozmieszać skrobię ziemniaczaną
z wodą i wlać do gotującej się czerwonej porzeczki cały czas mieszając. Ponownie
zagotować. Rozlać równomiernie do słoiczków z ryżem. Gdy ryż całkowicie wystygnie
zamknąć słoiczki i wstawić do lodówki. Można je tam przechowywać 2-3 dni.
> Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami
> Ryż z jabłkami i rodzynkami
Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką - podobne przepisy
> Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami
> Ryż z jabłkami i rodzynkami
Smacznego :)
Aronia
Wizualizacja cudna. Domyślam się, że tak samo smakuje jak wygląda😀
OdpowiedzUsuńZjadłam pierwszą porcje i przepadłam :) Teraz gotuję na okrągło :)
UsuńKocham porzeczki! Muszą się wspaniale komponować z takim delikatnym ryżem. Świetny deser :)
OdpowiedzUsuńPorzeczki to jedne z niewielu owoców, które mogę jeść, ale rzeczywiście zdecydowanie nadają mu wyrazistości :)
UsuńWygląda cudnie:D uwielbiam takie deserki - ryże i kaszki na mleku to moja miłość. Muszę spróbować wersji z mlekiem kokosowym^^
OdpowiedzUsuńJa wręcz przeciwnie nie cierpię. Życie jednak zmusiło mnie do ich polubienia.
UsuńUwielbiam mleko kokosowe. Przygotowałam już kiedyś owsiankę na mleku kokosowym ale jeszcze nigdy ryżu :) muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa teraz zajadam prawie codziennie tylko owoce zmieniam :)
UsuńAle smacznie , nigdy nie jadałam muszę spróbować ❤️
OdpowiedzUsuń