Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką





Pamiętam ten deser z dzieciństwa kiedy mama przygotowywała go dla nas na mleku prosto od krówki naszej sąsiadki. Smaczny, pożywny i pachnący cynamonem. Gdy dorosłam na długie lata o nim zapomniałam. Kto by pomyślał, że po tylu latach znowu stanie się jednym z moich ulubionych już nie deserów ale śniadań. Z pewną jednak różnicą bo teraz z konieczności przygotowuję go na mleku kokosowym z dodatkiem wanilii i sezonowych owoców. Zazwyczaj robię od razu kilka porcji, zamykam je w słoiczkach i trzymam w lodówce. W ten sposób mam śniadanie na 2-3 dni. Jest to również dobre rozwiązanie gdy wybieram się w podróż. Zabieram je ze sobą by nie sprawiać innym kłopotu  swoją restrykcyjną dietą.


Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką

Składniki na 3 porcje
125g ryżu (biały długoziarnisty lub arborio)
3 płaskie łyżki cukru
szczypta soli
0,5 szklanki owoców czerwonej porzeczki
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody

Do rondelka z grubym dnem wlać mleko kokosowe. Dodać 2 płaskie łyżki cukru, ekstrakt waniliowy, sól  i ryż. Zamieszać. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszać aby ryż się nie przypalił. W zależności od gatunku ryżu trwa to około 30 -45 minut. Ryż powinien napęcznieć, być miękki  i wchłonąć całkowicie mleko.
Zestawić rondel z gazu i zostawić pod przykryciem jeszcze na 2-3 minuty aby ryż nabrał kremowej konsystencji. Przełożyć do słoiczków lub salaterek.
Czerwoną porzeczkę zasypać pozostałym cukrem i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
Rozmieszać skrobię ziemniaczaną z wodą i wlać do gotującej się czerwonej porzeczki cały czas mieszając. Ponownie zagotować. Rozlać równomiernie do słoiczków z ryżem. Gdy ryż całkowicie wystygnie zamknąć słoiczki i wstawić do lodówki. Można je tam przechowywać 2-3 dni.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. Wizualizacja cudna. Domyślam się, że tak samo smakuje jak wygląda😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjadłam pierwszą porcje i przepadłam :) Teraz gotuję na okrągło :)

      Usuń
  2. Kocham porzeczki! Muszą się wspaniale komponować z takim delikatnym ryżem. Świetny deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porzeczki to jedne z niewielu owoców, które mogę jeść, ale rzeczywiście zdecydowanie nadają mu wyrazistości :)

      Usuń
  3. Wygląda cudnie:D uwielbiam takie deserki - ryże i kaszki na mleku to moja miłość. Muszę spróbować wersji z mlekiem kokosowym^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wręcz przeciwnie nie cierpię. Życie jednak zmusiło mnie do ich polubienia.



      Usuń
  4. Uwielbiam mleko kokosowe. Przygotowałam już kiedyś owsiankę na mleku kokosowym ale jeszcze nigdy ryżu :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja teraz zajadam prawie codziennie tylko owoce zmieniam :)

      Usuń