Ogórki kanapkowe




Moje ulubione ogórki do pasztetu lub domowej wędliny. Od dwóch lat to obowiązkowa pozycja na corocznej liście przetworów. W łagodnej niezbyt słodkiej zalewie octowej z dodatkiem kurkumy. Trochę czasu zajmuje ich pokrojenie  (można użyć szatkownicy) ale za to potem mamy gotowe plasterki na kanapki. Otwieramy słoik, wyciągamy i już. Ja zawsze kupuję większą ilość ogórków i wybieram z nich te, które pasują długością do wysokości słoików aby nie trzeba było ich przycinać. Z reszty robię ogórki chili bo tam długość nie ma znaczenia.




Ogórki kanapkowe

Składniki:
  • 3kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziarna czarnego pieprzu
  • ziarna gorczycy

Ogórki umyć i pokroić w plastry o grubości około 2mm. Ułożyć ciasno w czystych, wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wsypać po szczypcie ziaren gorczycy, 3-4 kulki ziela angielskiego i 5-6 kulek czarnego pieprzu.
W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i kurkumą. Gorącą zalewą zalać ogórki. Brzegi słoików wytrzeć do czysta i mocno zakręcić.
Dno garnka wyłożyć ściereczką. Wstawić słoiki i wlać tyle gorącej wody z czajnika aby sięgała do ¾ wysokości słoików. Pasteryzować 7 minut od momentu zagotowania (powinny stracić zielony kolor skórki). Wyjąć, ustawić na ręczniku i przykryć drugim ręcznikiem. Po całkowitym wystudzeniu wynieść do piwnicy.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

8 komentarze:

  1. Ooo fajne:-) Córka będzie od października "słoikiem" to jej na studia takie ogóreczki zrobię😀

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie cudne zdjęcia aż zapiera dech! ogórki zdecydowanie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a ogórki polecam są pyszne :)

      Usuń
  3. Pamiętam, jak moja mama robiła takie ogóreczki... Przepyszne! Idealnie nadają się na biwak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię je dopiero drugi raz ale to zdecydowanie moje ulubione :)

      Usuń
  4. Robiłam takie, ale z curry, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń