Ogórki kanapkowe.
Ubiony dodatek do pasztetu lub domowej wędliny.
Od dwóch lat obowiązkowa pozycją na corocznej liście przetworów.
W łagodnej niezbyt słodkiej zalewie octowej z dodatkiem kurkumy.
W formie plasterków od razu gotowych do użycia.
Kto jeszcze nie próbował niech dłużej nie zwleka....
Ogórki kanapkowe - składniki
- 3kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 3 łyżeczki kurkumy
- ziarna ziela angielskiego
- ziarna czarnego pieprzu
- ziarna gorczycy
Ogórki kanapkowe - wykonanie
Ogórki umyć i pokroić w
plastry o grubości około 2mm. Ułożyć ciasno w czystych, wyparzonych słoikach. Do
każdego słoika wsypać po szczypcie ziaren gorczycy, 3-4 kulki ziela
angielskiego i 5-6 kulek czarnego pieprzu.
W garnku zagotować wodę z
octem, cukrem i kurkumą. Gorącą zalewą zalać ogórki. Brzegi słoików wytrzeć do
czysta i mocno zakręcić.
Dno garnka wyłożyć ściereczką.
Wstawić słoiki i wlać tyle gorącej wody z czajnika aby sięgała do ¾ wysokości
słoików. Pasteryzować 7 minut od momentu zagotowania (powinny stracić zielony
kolor skórki). Wyjąć, ustawić na ręczniku i przykryć drugim ręcznikiem. Po
całkowitym wystudzeniu wynieść do piwnicy.
Ogórki kanapkowe - podobne wpisy:
> Ogórki z chili
> Ogórki kiszone
> Ogórki małosolne
> Ogórki w zalewie musztardowej
> Korniszony
Ogórki kanapkowe - podobne wpisy:
> Ogórki z chili
> Ogórki kiszone
> Ogórki małosolne
> Ogórki w zalewie musztardowej
> Korniszony
Smacznego :)
Aronia
Ooo fajne:-) Córka będzie od października "słoikiem" to jej na studia takie ogóreczki zrobię😀
OdpowiedzUsuńO, to smutno Ci będzie bez córci :)
Usuńjakie cudne zdjęcia aż zapiera dech! ogórki zdecydowanie do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a ogórki polecam są pyszne :)
UsuńPamiętam, jak moja mama robiła takie ogóreczki... Przepyszne! Idealnie nadają się na biwak.
OdpowiedzUsuńJa robię je dopiero drugi raz ale to zdecydowanie moje ulubione :)
UsuńRobiłam takie, ale z curry, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować tę wersję :)
Usuń