Pieczywo z dodatkiem pełnoziarnistej mąki pszennej ma te wadę, że lubi się kruszyć i dość szybko wysycha. Aby temu zapobiec zawsze gdy piekę takie pieczywo dodaję do ciasta gotowane ziemniaki lub gotowaną kaszę gryczaną. Trzeba jednak pieczenie takiego chleba czy bułek wcześniej zaplanować i ugotować na obiad więcej, żeby zostało. Będąc ostatnio w sklepie natrafiłam na płatki gryczane. Pomyślałam, iż mogą być dobrym dodatkiem , więc je zakupiłam. Pomysł był bardzo dobry. Płatki wystarczy tylko zalać letnią wodą, odczekać niecałe pół godziny i gotowe. Dodatkowo nadają pieczywu sprężystości i wilgotności.
Otrzymuje się je z całych ziaren gryki, które co ciekawe z botanicznego punktu widzenia zaliczane są do orzechów. Zawierają jednak w przeciwieństwie do innych orzechów tylko 3% tłuszczu, a ich głównym składnikiem jest skrobia. Są dobrym źródłem magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Wpływają korzystnie na pracę mózgu dzięki zawartości lizyny, która dodatkowo odpowiada za wchłanianie wapnia i budowę białek w mięśniach i kościach, co jest szczególnie ważne w okresie wzrostu. Warto więc wzbogacić o ten składnik dietę naszych nastolatków".
Razowiec pszenno-gryczany - przepis
Składniki : 1 keksówka o wym. 11x30cm
Ciasto:
- 400g mąki pszennej graham typ 1850
- 100g zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 275ml wody
Do namoczenia:
- 100g płatków gryczanych
- 200ml wody
Płatki gryczane zalać letnią wodą i zostawić na około pół godziny.
Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól. Dodać zakwas i namoczone płatki. Wlać wodę i przy pomocy miksera wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Posypać z wierzchu mąką, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Mnie to zajęło około dwóch godzin.
Przełożyć ciasto na blat i lekko ugnieść. Włożyć do wysmarowanej masłem szklanej formy. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięty chleb posmarować wodą i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 240°C przez 10 minut , Zmniejszyć temp. do 220°C i piec kolejne 10 minut. Obniżyć temp .do 200°C i piec jeszcze 25 minut. Gorący upieczony chleb ponownie posmarować wodą i pozostawić do wystudzenia na kracie kuchennej.
Razowiec pszenno - gryczany - podobne przepisy
> Chleb pszenny z ziemniakami
> Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
> Chleb sezamowy
> Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią
> Chleb piwny z suszonymi śliwkami
> Chleb z jabłkami i serkiem
> Chleb z płatkami owsianymi
> Chleb z siemieniem lnianym
> Chleb z pestkami dyni
Smacznego :)
Aronia
czy zamiast płatków gryczanych można dodać mąki gryczanej?
OdpowiedzUsuńmożna ale efekt już nie będzie taki sam. Trzeba również zmniejszyć ilość wody. Najlepiej dodawać ją stopniowo. Ja bym chyba raczej zamieniła płatki gryczane na owsiane lub żytnie.
OdpowiedzUsuń