Ciasteczka kakaowe z dżemem porzeczkowym



Ciasteczka kakaowe z dżemem porzeczkowym


         Ciasteczka z maszynki wychodzą mi coraz ładniejsze. Jak widać trening robi swoje. Większość zazwyczaj pochłaniają moi synowie, a że dla nich liczą się tylko kakaowe, toteż takie  właśnie są. Dzisiaj wyjeżdżają na dwutygodniowy obóz, a ciasteczka były na osłodę naszego rozstania. Kruche, z porzeczkowym nadzieniem. Najlepszy jest do tego dżem domowej produkcji dobrze wysmażony i przetarty, aby nie miał pestek. Nakładam go jeszcze przed pieczeniem.
Takie ciasteczka można wtedy dłużej przechowywać, nawet do miesiąca. Może osłodzą  także nasze rozstanie. Jutro z samego rana wyjeżdżam do Wrocławia na konkurs , a stamtąd na urlop. Trochę się tym denerwuję, bo to mój pierwszy konkurs "na żywo", ale jednocześnie bardzo się cieszę na spotkanie z pozostałymi uczestniczkami znanymi dotychczas tylko z sieci. Mam nadzieję, że wspólnie uda nam się stworzyć wiele smacznych i zdrowych potraw dla dzieci.


Ciasteczka kakaowe z dżemem porzeczkowym
Ciasteczka kakaowe z dżemem porzeczkowym-przepis

Składniki na dwie duże blachy:
  • 400g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 200g dżemu porzeczkowego

Posiekać mąkę z masłem do konsystencji kaszy. Dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Przy pomocy maszynki wyciskać ciasteczka bezpośrednio na  blachę. Na środku każdego ciasteczka zrobić delikatne wgłębienie i napełnić je dżemem porzeczkowym. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem. Wystudzić na kracie kuchennej. Gotowe ciasteczka przechowywać w metalowym pudełku.
Smacznego :)

Aronia



COMMENTS

3 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ