Jest wiele tradycyjnych wypieków na Święto Trzech Króli. U nas tradycją jest pieczenie ciast czekoladowych, głównie z myślą o moich synach, bo dla nich ciasto bez czekolady się nie liczy. W tym roku zdecydowałam się na wuzetkę. Wyszła naprawdę mocno czekoladowa bo przez pomyłkę do polewy użyłam wyłącznie gorzkiej czekolady i to o zaw. kakao 70%. Chłopcy wreszcie czuli się usatysfakcjonowani, a młodszy nawet miał jej przesyt. Dla mnie była w sam raz, nie za słodka z wilgotnym ciastem, po prostu pyszna.
Wuzetka czekoladowa-przepis
Składniki: kwadratowa tortownica o wym. 24x24cm
Ciasto:
- 200g mąki
- 200g cukru
- 4 jajka
- 40g kakao
- 60g gorzkiej czekolady
- 70g oliwy
- 70ml mleka
- 50ml wrzącej wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
- szczypta soli
- dodatkowo 2 łyżki konfitury malinowej do posmarowania ciasta
Roztopić czekoladę z oliwą i mlekiem w kąpieli wodnej.
Żółtka ubić z cukrem i wrzącą wodą do białości. Dodać roztopioną czekoladę i połączyć z masą żółtkową. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać do masy i wymieszać.
Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać powierzchnię tak, aby przy brzegach było troszeczkę wyżej, wówczas powierzchnia po upieczeniu będzie równa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Powinien być suchy. Ciasto wystudzić w tortownicy.
Zimne ciasto przekroić w poziomie na dwie części. Spód zostawić w tortownicy i zapiąć obręcz.
- 75ml wody
- 25ml spirytusu
- 25ml soku z cytryny
- 3 łyżeczki cukru pudru
Wymieszać wszystkie składniki ponczu. Połową nasączyć spód ciasta, a następnie rozsmarować na nim konfiturę malinową.
- 750ml śmietanki kremowej 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 20ml zimnej wody
Żelatynę namoczyć w 20ml zimnej wody, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszać. Trzy łyżki przełożyć do worka cukierniczego, a resztę rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Wierzch skropić pozostałym ponczem.
- 75g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 70%
- 75g mlecznej czekolady
- 75g śmietanki 30%tł.
Roztopić czekoladę ze śmietanką w kąpieli
wodnej. Posmarować wierzch ciasta. Ozdobić rozetkami ze śmietany.
Wstawić do lodówki na dwie godziny, aby śmietana stężała. Gotowe pokroić
na kwadraty o boku 6x6cm.
Świąteczna wuzetka, mocno czekoladowa-podobne przepisy
> Kremówka> Ptysie z bitą śmietaną
> Białe ciastka z limonką
> Ciastka truskawkowo-czekoladowe
> Ciastka ponczowe
> Bajaderka
Smacznego :)
Aronia
jakie idealne kosteczki :) przepysznie się prezentują
OdpowiedzUsuńkocham wuzetki, ale jeszcze nigdy nie próbowałam ich robić sama. ale takie domowe są na pewno o niebo lepsze od cukiernianych :)
OdpowiedzUsuńIdealna, jak z cukierni. Chociaż na pewno o niebo lepsza!
OdpowiedzUsuńAle piękne wyszły, na sam widok robi się słodko w ustach :) Na pewno kiedyś zdobędę się na odwagę i zrobię sama :)
OdpowiedzUsuńPaulina: zachęcam do zrobienia, bo naprawdę nie jest to trudne. Też ciągle odkładałam to na późnij, ale w końcu się odważyłam.
UsuńBoska słodka kosteczka! Uwielbiam i już zazdroszczę, bo chętnie bym takie zjadła ;)
OdpowiedzUsuńU mnie tradycyjnie wuzetkę robi się na Walentynki :)
OdpowiedzUsuńDrugie zdjęcie jest super :)
Kasiu, Twoja pochwała jest dla mnie bardzo cenna. Zawsze podziwiam Twoje zdjęcia. Są pięknie skomponowane.
UsuńWygląda świetnie!!! Na pewno wykorzystam Twoj przepis ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuje i szczerze polecam :)
UsuńCzy wrzątek nie zrobi z żółtek jajecznicy? Trochę boję się tego kroku
OdpowiedzUsuń