Mango to jeden z najzdrowszych owoców na świecie i w dodatku bardzo smaczny. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów stąd tez często zwany jest „owocem młodości”. Właściwie w każdym większym sklepie można je teraz dostać bez problemu. Warto więc wprowadzić go do naszej jeszcze zimowej diety. Najlepiej w formie nieprzetworzonej termicznie, aby zachować bogactwo witamin zwłaszcza witaminy C. Na początek proponuję mini serniczki z mango w wersji na zimno. Robi się je stosunkowo szybko, pod warunkiem, ze posiadamy odpowiednią ilość pierścieni cukierniczych. Inaczej trzeba to robić na raty.
Mini serniczki z mango-składniki
Ilość porcji - 7
Biszkopt:
- 60g mąki pszennej
- 2 jajka
- 50g sklarowanego masła
- 50g cukru pudru
- skórka otarta z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 1 łyżka dżemu pomarańczowego
- olej do smarowania pierścieni
- 1,5 owocu mango
- sok z jednej cytryny
Masa serowa:
- 375g serka maspone
- 375g serka śmietankowego z wiaderka
- 4 łyżki cukru pudru
- pół szklanki musu z mango
- 4 łyżeczki żelatyny + 80ml zimnej wody
Galaretka:
- pozostały mus z mango
- 3 łyżeczki żelatyny +60ml zimnej wody
Dekoracja:
- bita śmietana
- czekoladowe ozdoby
- pestki granatu
- świeże listki melisy
Mini serniczki z mango-wykonanie
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier puder ubijać do momentu gdy na pianie zostawać będą wyraźne ślady. Wówczas dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Teraz wlać sklarowane masło i jeszcze raz wymieszać składniki.
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier puder ubijać do momentu gdy na pianie zostawać będą wyraźne ślady. Wówczas dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Teraz wlać sklarowane masło i jeszcze raz wymieszać składniki.
Przelać ciasto do tortownicy o śr. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec 15 minut. Wystudzić w tortownicy. Zimny biszkopt wyjąć, przełożyć na deskę, zdjąć papier i pierścieniem cukierniczym wyciąć siedem kółek.
Każde kółko stanowiące spód serniczka posmarować cieniutką warstwą dżemu pomarańczowego, żeby masa serowa lepiej się trzymała spodu.
Pierścienie cukiernicze posmarować w środku delikatnie olejem (łatwiej je później będzie zdjąć) i założyć na biszkoptowe spody.
Gdy serniczki dobrze zastygną
zdjąć pierścienie. Aby tłoczek pomagający usunąć pierścienie nie
przyklejał się do galaretki można posmarować go delikatnie olejem.
Mus z mango:
Umyć, obrać i pokroić w kostkę mango. Dodać sok z cytryny i zmiksować.
Mus z mango:
Umyć, obrać i pokroić w kostkę mango. Dodać sok z cytryny i zmiksować.
Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać oba rodzaje sera z cukrem pudrem. Dodać pół szklanki musu z mango i rozpuszczoną żelatynę. Szybko wymieszać i rozłożyć na biszkoptowych spodach. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Galaretka:
Dekoracja:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać oba rodzaje sera z cukrem pudrem. Dodać pół szklanki musu z mango i rozpuszczoną żelatynę. Szybko wymieszać i rozłożyć na biszkoptowych spodach. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Galaretka:
Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę przeznaczoną na galaretkę, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wlać do pozostałego musu z mango, szybko wymieszać i rozlać na serniczki. Ponownie wstawić na 2-3 godziny do lodówki aby całość dobrze stężała .
Dekoracja:
Gotowe serniczki udekorować bitą śmietaną, czekoladowymi ozdobami i świeżymi listkami melisy.
Serniczki najlepiej zjeść w dniu przygotowania, ponieważ mango ma tendencję do ciemnienia.
Mini serniczki z mango-podobne przepisy
> Mini serniczki szampańskie
> Kawowe serniczki z koniakiem
> Mini serniczki "Czarny las"
> Kisiel z mango i zielonej herbaty
Smacznego :)
Aronia
Ostatnio spróbowałam połączenia mango z rybą i było bajeczne!
OdpowiedzUsuńzaciekawiłaś mnie, muszę koniecznie zajrzeć do Ciebie
UsuńSuper wyglądają!
OdpowiedzUsuńuroczy ten serniczek. takie zgrabne i zapewne pyszne maleństwo :)
OdpowiedzUsuńwyglądają fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńAleż eleganckie, po prostu cuda. Zrobiłyby wrażenie na najbardziej wymagających gościach :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńPiękne, aż mnie wbiło w sofę:)
OdpowiedzUsuń