Znakomite pierniczki. Są mięciutkie zaraz po upieczeniu i zostają takie również po wystygnięciu. Dobre dla spóźnialskich, którzy zapomnieli nastawić wcześniej ciasto. Z pysznym lekko kwaśnym nadzieniem i polewą czekoladowa smakują wybornie. U nas nie został nawet jeden. Jutro będę więc piekła kolejną porcję. Do przełożenia pierniczków użyłam domowej marmolady z mirabelek. Pierniczki najlepiej przechowywać w metalowej puszce.
Pierniczki z nadzieniem śliwkowym w polewie czekoladowej-przepis
Składniki na ok. 60szt.
Ciasto:
- 500g mąki
- 150g cukru
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 200g miodu
- 100ml mleka
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Roztopić w rondelku miód, masło i cukier. Wsypać cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Do dzieży miksera przesiać mąkę i kakao. Dodać przestudzoną masę miodową, jajko, żółtko i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień wałkować porcjami cisto na oprószonej mąką stolnicy na grubość 3mm. Okrągłą foremką o śr. 5cm wycinać krążki z ciasta. Na jednej połowie krążków umieścić po łyżeczce marmolady i przykryć drugą połową krążków. Lekko docisnąć brzegi, ale nie za mocno. W trakcie pieczenia skleją się bez problemu. Posklejane pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 2,5cm odstępach. Piec 15 minut w temp. 170°. Po upieczeniu od razu przenieść na kratę kuchenną do wystudzenia.
- 1 słoiczek marmolady z mirabelek lub powideł śliwkowych
- 3 opakowania ciemnej polewy czekoladowej
Polewę wyjąć z opakowania. Przełożyć do rondelka i roztopić w kąpieli wodnej. Każdy pierniczek zanurzać w polewie, wyjmować widelcem i układać na kawałku folii aluminiowej, żeby polewa zastygła.
Pierniczki z nadzieniem śliwkowym w polewie czekoladowej-podobne przepisy
> Pierniczki w czekoladzie> Norymberskie pierniczki
> Pierniczki śnieżynki
> Bezglutenowe pierniczki gryczane
Smacznego :)
Aronia
Uwielbiam te z powidłami śliwkowymi mojej babci ! :)
OdpowiedzUsuńTe są bardzo podobne ;)
śliczne, chyba się skuszę i jeszcze dziś zagniotę ciasto
OdpowiedzUsuńszczerze polecam, są naprawdę pyszne :)
UsuńNiezwykle apetyczne te pierniczki - Z tym że Śliwy Węgierki mają inny smak - niż mirabelki - one bardziej tak przypominają morela -Pozdrawiam -
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię :-) Wyglądają smacznie.
OdpowiedzUsuń