Zainspirowana tortem Szwarcwaldzkim postanowiłam zrobić sernik w podobnym stylu. Na czekoladowym spodzie nasączonym wiśniówką i wiśniami z tejże naleweczki. Ozdobiony wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekoladowymi. Chociaż spód do sernika jest pieczony to masa jest na zimno z dodatkiem żelatyny.
Często w takich sernikach stosuję dwa rodzaje serów. Zwykły śmietankowy i mascarpone. Tym razem zamieniłam mascarpone na ricottę i jak dla mnie był to doskonały pomysł. Sernik wyszedł bardzo delikatny w smaku, nie za słodki o aksamitnej konsystencji. Szczerze polecam to połączenie.
Sernik „Czarny las”-przepis
Składniki: tortownica o śr. 26cm
Ciasto na spód:
- 125g masła
- 100g cukru
- 100g mąki
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- 50g gorzkiej czekolady
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 20ml nalewki wiśniowej do nasaczenia upieczonego biszkoptu
Roztopić masło z czekoladą w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Ubić jajka z cukrem do białości. Cały czas ucierając na małych obrotach dodawać kolejno roztopione masło z czekoladą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy o śr. 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieć w temperaturze 180°C przez 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić je w tortownicy. Zimne skropić nalewką wiśniową.
- 250g odsączonych wiśni z likieru
- 0,5 szklanki syropu wiśniowego
- 1 pełna łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 20ml zimnej wody
Wymieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą. Zagotować syrop wiśniowy. Cały czas mieszając wlać do niego rozmieszaną skrobię kukurydzianą. Podgrzewać cały czas mieszając do zgęstnienia. Rozsmarować cienką warstwą na cieście. Rozłożyć odsączone wiśnie z likieru.
- 600g serka śmietankowego z wiaderka
- 400g serka ricotta
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 50ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Utrzeć serek śmietankowy z serkiem ricotta i cukrem pudrem. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać na wiśnie. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Dekoracja:
- 100g śmietanki kremowej 30%tł.
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki wiórków czekoladowych
- wisienki koktajlowe
Ostrym nożem oddzielić sernik od ścianek tortownicy. Wyjąć sernik i przełożyć na paterę.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować sernik. Ozdobić wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekoladowymi.
Sernik „Czarny las”- podobne przepisy
> Mini serniczki "Czarny las"> Babka "Czarny las"
> Tort Szwarcwaldzki
> Deser z wiśni nadwiślanki i ciasta czekoladowego
Smacznego :)
Aronia
Cudowne jak zawsze !
OdpowiedzUsuńNic dodać nic ująć <3
Dziękuję :)
UsuńŁał, zjadłabym cały!
OdpowiedzUsuńoj chyba kochana nie dałabyś rady :) 26cm średnicy :)
UsuńJak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńTwój blog jest nieustającym źródłem inspiracji :)
dzięki za miłe słowa :)
UsuńCzy skrobię kukurydzianą można zastąpić ziemniaczaną?
OdpowiedzUsuńmożna, oczywiście, chociaż ja wolę kukurydzianą bo się tak nie ciągnie jak kisiel
Usuń