Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami



Cebule faszerowane  brązowym ryżem i pieczarkami


          Takie faszerowane cebule są świetnym dodatkiem do steków, pieczonego schabu czy mielonych kotletów. Mogą też stanowić przekąskę lub małe samodzielne danie. Surowe cebule dobrze jest wcześniej krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze sprawdzi się w tej roli też mielone mięso lub wędzony boczek z pomidorami.


Cebule faszerowane  brązowym ryżem i pieczarkami

Cebule faszerowane  brązowym ryżem i pieczarkami-przepis

Składniki na 4 porcje:
  • 4 duże cebule
  • 3 średniej wielkości pieczarki
  • 100g ugotowanego brązowego ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Obrane cebule obgotować przez 5 minut  w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wyjąć, osączyć i wystudzić. Ostrym nożem ściąć czubki i przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ. Ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym masłem. Posypać w środku solą i rozmarynem.
Obrać pieczarki i pokroić w drobną kostkę. W taką samą kostkę pokroić wydrążony miąższ cebuli. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Wrzucić pokrojone pieczarki i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę obrany ząbek czosnku. Krótko obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
W misce wymieszać ryż, podsmażone pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, starty parmezan i roztrzepane jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić zblanszowane cebule. Na każdej położyć grudkę masła. Piec w temp. 200°C przez 30 minut.

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Ciekawe te cebulki, pysznie wyglądają. Zjadłabym na obiad, :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie! Chętnie przygotuję podobne, zainspirowana Twoimi ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że mój przepis Cię zainspirował :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ