Z pozoru może się wydawać, że babka marcepanowa na miodzie bardziej by pasowała na Boże Narodzenie niż Wielkanoc. Nie przypomina jednak piernika mimo cynamonowego aromatu. Jest puszysta, wilgotna i mało słodka. Bez dodatku cukru. Jak dla mnie w sam raz. Słodki lukier dopełnia słodyczy . Do jego przygotowania użyłam likieru Amaretto i to był świetny pomysł. Lukier jest fantastyczny i doskonale się komponuje z marcepanowa babką.
Ciasto:
- 250g masła
- 250g mąki pszennej
- 200g marcepanu
- 150g miodu
- 5 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki likieru Amaretto
- cynamon do posypania
Babka marcepanowa na miodzie - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, przy czym masło lepiej żeby nie było zbyt miękkie. Łatwiej je będzie ukręcić z marcepanem.
Pokroić marcepan w drobną kostkę. Utrzeć masło na puch. Cały czas ucierając dodawać kawałki marcepanu. Gdy oba składniki dobrze się połączą dodać miód i ekstrakt waniliowy, a następnie wbijać po jednym jajku, dokładnie mieszając za każdym razem przed dodaniem kolejnego. Następnie przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem i delikatnie wymieszać.
Pieczenie:
Ciasto przełożyć do metalowej foremki z kominkiem o średnicy 22cm, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 55 minut (trzecia półka od dołu). Po 30 minutach przykryć z wierzchu kawałkiem folii aluminowej, aby się zanadto nie przypiekła.
Pieczenie:
Ciasto przełożyć do metalowej foremki z kominkiem o średnicy 22cm, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 55 minut (trzecia półka od dołu). Po 30 minutach przykryć z wierzchu kawałkiem folii aluminowej, aby się zanadto nie przypiekła.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika (sprawdzając wcześniej patyczkiem czy się upiekło) i zostawić na 10 minut w formie, a następnie wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Dekoracja:
Cukier puder utrzeć z likierem Amaretto i polać wystudzoną babkę. Delikatnie oprószyć cynamonem.
Cukier puder utrzeć z likierem Amaretto i polać wystudzoną babkę. Delikatnie oprószyć cynamonem.
Moja rada: utarcie marcepanu z masłem nie jest prosta sprawą. Myślę, że malakser świetnie by się tu sprawdził. Ja niestety go nie posiadam. Utarłam więc najpierw masło z marcepanem mieszadłem do ciasta, a następnie założyłam końcówkę do ubijania piany i ubijałam masę na najwyższych obrotach około 3-5 minut. Dopiero wówczas zaczęłam dodawać kolejno po jednym jajku, dalej używając tej końcówki. Przed dodaniem mąki ponownie założyłam mieszadło.
Babka marcepanowa na miodzie - podobne przepisy
> Babka czekoladowo -orzechowa
> Baba serowa z czekoladą
> Babka cytrynowa
> Babka "Czarny las"
Smacznego :)
Aronia
wygląda oszałamiająco!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMyślę, że bardzo by posmakowała mojemu mężowi - uwielbia marcepan :)
OdpowiedzUsuńAla to może Mu upieczesz taką :)
Usuńwygląda bardzo smacznie:) lubię babki:d
OdpowiedzUsuńA mi się marcepan z masłem ostatnio utarł bez najmniejszych problemów... Aż byłam zdziwiona :)
OdpowiedzUsuńA babka musiała smakować fantastycznie, z pewnością kiedyś taką zrobię :)
ja miałam taki z Lidla i za bardzo nie chciał się ucierać. Następnym razem chyba zrobię go sama :)
UsuńPonieważ w szafce mam zalegający 200 gramowy baton marcepanowy, chciałabym się zapytać czy jeśli `obiorę` go z czekolady i dodam do masy to babka wyjdzie? :)
OdpowiedzUsuńJeżeli to jest po prostu kawałek marcepanu oblany czekoladą to powinna wyjść bez problemu :)
Usuń