Babka marcepanowa na miodzie




  
    Z pozoru może się wydawać, że babka marcepanowa na miodzie bardziej by pasowała na Boże Narodzenie niż Wielkanoc. Nie przypomina jednak piernika mimo cynamonowego aromatu. Jest puszysta, wilgotna i mało słodka. Bez dodatku cukru. Jak dla mnie w sam raz. Słodki lukier dopełnia słodyczy . Do jego przygotowania użyłam likieru Amaretto i to był świetny pomysł. Lukier jest fantastyczny i doskonale się komponuje z marcepanowa babką.



ILOŚĆ PORCJI - 14                                                                                                            INSPIRACJA

Babka marcepanowa na miodzie - składniki

Ciasto:
  • 250g masła
  • 250g mąki pszennej
  • 200g marcepanu
  • 150g miodu
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dekoracja:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki likieru Amaretto
  • cynamon do posypania

Babka marcepanowa na miodzie - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, przy czym masło lepiej żeby nie było zbyt miękkie. Łatwiej je będzie ukręcić z marcepanem. 
Pokroić marcepan w drobną kostkę. Utrzeć masło na puch. Cały czas ucierając dodawać kawałki marcepanu. Gdy oba składniki dobrze się połączą dodać miód i ekstrakt waniliowy, a następnie wbijać po jednym jajku, dokładnie mieszając za każdym razem przed dodaniem kolejnego. Następnie przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem i delikatnie wymieszać.

Pieczenie:
Ciasto przełożyć do metalowej foremki z kominkiem o średnicy 22cm, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 55 minut (trzecia półka od dołu). Po 30 minutach przykryć z wierzchu kawałkiem folii aluminowej, aby się zanadto nie przypiekła.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika (sprawdzając wcześniej patyczkiem czy się upiekło) i zostawić na 10 minut w formie, a następnie wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Dekoracja:
Cukier puder utrzeć z likierem Amaretto i polać wystudzoną babkę. Delikatnie oprószyć cynamonem.

Moja rada: utarcie marcepanu z masłem nie jest prosta sprawą. Myślę, że malakser świetnie by się tu sprawdził. Ja niestety go nie posiadam. Utarłam więc najpierw masło z marcepanem mieszadłem do ciasta, a następnie założyłam końcówkę do ubijania piany i ubijałam masę na najwyższych obrotach około 3-5 minut. Dopiero wówczas zaczęłam dodawać kolejno po jednym jajku, dalej używając tej końcówki. Przed dodaniem mąki ponownie założyłam mieszadło.  

Babka marcepanowa na miodzie - podobne przepisy

Babka czekoladowo -orzechowa
Baba serowa z czekoladą
Babka cytrynowa
Babka "Czarny las"

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

9 komentarze:

  1. Myślę, że bardzo by posmakowała mojemu mężowi - uwielbia marcepan :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie:) lubię babki:d

    OdpowiedzUsuń
  3. A mi się marcepan z masłem ostatnio utarł bez najmniejszych problemów... Aż byłam zdziwiona :)
    A babka musiała smakować fantastycznie, z pewnością kiedyś taką zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam taki z Lidla i za bardzo nie chciał się ucierać. Następnym razem chyba zrobię go sama :)

      Usuń
  4. Ponieważ w szafce mam zalegający 200 gramowy baton marcepanowy, chciałabym się zapytać czy jeśli `obiorę` go z czekolady i dodam do masy to babka wyjdzie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli to jest po prostu kawałek marcepanu oblany czekoladą to powinna wyjść bez problemu :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ