Na wczorajsze Walentynki przygotowałam pyszny sernik na zimno, który zabrałam na urodziny męża mojej siostry. Przy tej okazji udało mi się także wygospodarować trochę składników i zrobić również deser dla moich chłopaków, inaczej by mi nie darowali, zwłaszcza ten najmłodszy. On zawsze niezależnie od wieku domaga się (choć to za mocno powiedziane) specjalnych względów. Uwielbia słodkości i nie przepuści żadnej okazji.
Deser jogurtowy z truskawkami i czekoladą - składniki
I warstwa
- 50 g biszkoptów
- 2 kostki czekolady deserowej
- 20 g masła
II warstwa
- 400g jogurtu greckiego
- 5 kostek czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 25 ml zimnej wody
- 2 łyżki likieru truskawkowego
III warstwa
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej w proszku
- 400ml gorącej wody
- 1 szklanka mrożonych truskawek (mogą też być świeże)
Dekoracja
- 150ml śmietanki kremowej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki płatków czekoladowych lub startej czekolady
Deser jogurtowy z truskawkami i czekoladą - wykonanie
Przygotowanie I warstwy:
Biszkopty rozdrobnić w malakserze (można też umieścić je w woreczku foliowym i pokruszyć wałkiem). Przesypać do miseczki. Roztopić masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Wlać do pokruszonych biszkoptów. Dokładnie wymieszać i rozłożyć równomiernie do 4 pucharków deserowych. Wstawić do lodówki.
Przygotowanie II warstwy:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać jogurt (powinien mieć temperaturę pokojową) z miodem, likierem truskawkowym i roztopioną czekoladą. Następnie wlać rozpuszczoną żelatynę. Ponownie dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków na biszkoptową warstwę i ponownie wstawić do lodówki.
Przygotowanie III warstwy:
Rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie. Od razu dodać mrożone truskawki ( nie należy ich wcześniej rozmrażać). Wymieszać. Gdy temperatura galaretki spadnie do temperatury pokojowej przelać ją na zastygniętą warstwę jogurtową. Wstawić do lodówki aby stężała.Przygotowanie III warstwy:
Galaretki jest trochę za dużo na cztery porcje. Można ją wykorzystać na dodatkowy deser na przykład z bitą śmietaną.
Dekoracja:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować deser. Po wierzchu posypać płatkami czekoladowymi. Do czasu podania trzymać w lodówce.Dekoracja:
Deser jogurtowy z truskawkami i czekoladą - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Uwielbiam takie proste desery, tak pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńNo własnie, czasem takie proste rzeczy najlepiej smakują :)
UsuńTeż bym nie przepuścił tak pięknego deseru! Będę teraz o nim śnił :)
OdpowiedzUsuńA ja o twoim torcie urodzinowym :) Jest fantastyczny :)
Usuńtego mi trzeba na dzisiejszy wieczór;)
OdpowiedzUsuńTeż przydałoby mi się coś słodkiego na poprawę humoru :)
UsuńBardzo smakowicie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń