Truskawki z bitą śmietaną i bezami





Będąc dziś na targu  skusiłam się na truskawki. Niestety znowu mocno się zawiodłam na sprzedawcy. Jak zwykle na wierzchu to i owszem były ładne, ale na dnie to już niestety było gorzej. Udało mi się jednak przygotować z nich dekorację do sernika i zrobić pyszny deser na obiad. Połączyłam je z bitą śmietaną i bezami. Miałam co prawda ochotę dosypać jeszcze trochę startej gorzkiej czekolady, ale ostatecznie się powstrzymałam. I chyba słusznie. Moje bezy były domowej produkcji, ale te ze sklepu też mogą być. Polecam ten niezwykle prosty i  szybki deser.


Truskawki z bitą śmietaną i bezami

Składniki na 4 porcje:
  • 200g truskawek
  • 250ml śmietanki 30%tł.
  • 1 łyżeczka waniliowego cukru pudru
  • 20 bez

Śmietankę włożyć na 20 minut do zamrażarki aby się dobrze schłodziła. W tym czasie umyć, truskawki, usunąć szypułki, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Przelać śmietankę do wysokiego naczynia i ubić mikserem ustawionym na drugim poziomie obrotów. Gdy na śmietanie zaczną się tworzyć wyraźne kręgi, zmniejszyć obroty na jedynkę i dalej ubijać dopóki śmietanka nie będzie odpowiednio sztywna. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Przygotować 4 pucharki. Na dno każdego włożyć po dwie pokruszone bezy. Na bezy rozłożyć połowę pokrojonych truskawek i przykryć warstwą bitej śmietany. Następnie wyłożyć resztę truskawek, zostawiając trochę do dekoracji i ponownie przykryć warstwą bitej śmietany. Wierzch udekorować pozostałymi bezami i kawałkami truskawek

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. banalny deser, ale wygląda tak pięknie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajeczny i niebiański deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bezy, truskawki, śmietanka... Tercet idealny :) Ostatnio robiłam Pavlova z truskawkami i kremem.. :)
    Dziękuję za udział w akcji :) Pozdrawiam
    beatriczenkiczen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń