Sernik Cassis



Sernik Cassis




                 
          Uwielbiam  smak i zapach czarnej porzeczki. Mam już kilka tych krzewów w ogrodzie ale w ubiegłym roku Staś dosadził  jeszcze pięć aby wystarczyło owoców nie tylko na likier, galaretki i dżemy ale byśmy mogli robić też soki na zimę. Póki co wykorzystuję je na surowo, między innymi do słodkich wypieków. Ostatnim, który przygotowałam był pyszny dwuwarstwowy sernik bez pieczenia z musem z czarnej porzeczki w jednej warstwie i aromatem waniliowym w drugiej. Na chrupkim spodzie zrobionym ze śniadaniowych kuleczek zbożowych i czekolady. Całość wykończona galaretką o smaku owoców leśnych z dodatkiem likieru Cassis i owoców czarnej porzeczki.

Przepis powstał w ramach współpracy z producentem Oleju kujawskiego na potrzeby akcji społeczno-edukacyjnej "Z kujawskim pomagamy Pszczołom" i zawiera lokowanie produktu.


Sernik Cassis
ILOŚĆ PORCJI - 14

Sernik Cassis - składniki

Spód sernika
  • 70g czekoladowych kuleczek zbożowych
  • 100g czekolady deserowej
  • 2 łyżki oleju Oliwier

Warstwa porzeczkowa
  • 200g musu z czarnej porzeczki
  • 250g serka śmietankowego
  • 250g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru
  • 14g żelatyny
  • 50ml wody

Warstwa waniliowa
  • 250g serka śmietankowego
  • 250g serka mascarpone
  • 35g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 10g żelatyny
  • 40ml wody

Galaretka Cassis
  • 1 galaretka w proszku o smaku owoców leśnych
  • 1 szklanka wrzątku
  • 0,5 szklanki likieru Cassis
  • 1 szklanka owoców czarnej porzeczki

Sernik Cassis - wykonanie

Przygotowanie spodu do sernika:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Dodać olej Oliwier i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na dnie czekoladowe kuleczki tak aby ścisło do siebie przylegały. Zalać płynną czekoladą. Wstawić na pół godziny do lodówki aby czekolada zastygła.

Przygotowanie warstwy porzeczkowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Utrzeć serek śmietankowy z serkiem mascarpone i pozostałymi składnikami (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową). Dodać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na zastygnięty spód i wstawić do lodówki na pół godziny.

Przygotowanie warstwy waniliowej:
Przygotować w taki sam sposób jak warstwę porzeczkową.

Przygotowanie galaretki cassis:
Galaretkę zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Na zastygniętej masie serowej rozłożyć owoce. Chłodną galaretkę połączyć z likierem Cassis i zalać owoce. Wstawić do lodówki aby sernik dobrze zastygł najlepiej na całą noc.

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ