Uwielbiam smak i zapach czarnej porzeczki. Mam już kilka tych krzewów w ogrodzie ale w ubiegłym roku Staś dosadził jeszcze pięć aby wystarczyło owoców nie tylko na likier, galaretki i dżemy ale byśmy mogli robić też soki na zimę. Póki co wykorzystuję je na surowo, między innymi do słodkich wypieków. Ostatnim, który przygotowałam był pyszny dwuwarstwowy sernik bez pieczenia z musem z czarnej porzeczki w jednej warstwie i aromatem waniliowym w drugiej. Na chrupkim spodzie zrobionym ze śniadaniowych kuleczek zbożowych i czekolady. Całość wykończona galaretką o smaku owoców leśnych z dodatkiem likieru Cassis i owoców czarnej porzeczki.
Przepis powstał w ramach współpracy z producentem Oleju kujawskiego na potrzeby akcji społeczno-edukacyjnej "Z kujawskim pomagamy Pszczołom" i zawiera lokowanie produktu.
Sernik Cassis - składniki
Spód sernika
- 70g czekoladowych kuleczek zbożowych
- 100g czekolady deserowej
- 2 łyżki oleju Oliwier
Warstwa porzeczkowa
- 200g musu z czarnej porzeczki
- 250g serka śmietankowego
- 250g serka mascarpone
- 50g cukru pudru
- 14g żelatyny
- 50ml wody
Warstwa waniliowa
- 250g serka śmietankowego
- 250g serka mascarpone
- 35g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 10g żelatyny
- 40ml wody
Galaretka Cassis
- 1 galaretka w proszku o smaku owoców leśnych
- 1 szklanka wrzątku
- 0,5 szklanki likieru Cassis
- 1 szklanka owoców czarnej porzeczki
Sernik Cassis - wykonanie
Przygotowanie spodu do sernika:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Dodać olej Oliwier i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na dnie czekoladowe kuleczki tak aby ścisło do siebie przylegały. Zalać płynną czekoladą. Wstawić na pół godziny do lodówki aby czekolada zastygła.
Przygotowanie warstwy porzeczkowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Utrzeć serek śmietankowy z serkiem mascarpone i pozostałymi składnikami (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową). Dodać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na zastygnięty spód i wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotowanie warstwy waniliowej:
Przygotować w taki sam sposób jak warstwę porzeczkową.
Przygotowanie galaretki cassis:
Galaretkę zalać wrzącą wodą i
dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Na zastygniętej masie serowej rozłożyć
owoce. Chłodną galaretkę połączyć z likierem Cassis i zalać owoce. Wstawić do
lodówki aby sernik dobrze zastygł najlepiej na całą noc.
Sernik Cassis - podobne przepisy:
> Przekładaniec Cassis
> Porzeczkowe lody jogurtowe
> Ocet jabłkowy aromatyzowany czarną porzeczką
> Likier z czarnej porzeczki
> Galaretka z czarnej porzeczki
> Dżem z czarnej porzeczki
> Przekładaniec Cassis
> Porzeczkowe lody jogurtowe
> Ocet jabłkowy aromatyzowany czarną porzeczką
> Likier z czarnej porzeczki
> Galaretka z czarnej porzeczki
> Dżem z czarnej porzeczki
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz