Kolejne zaproszenie do niedzielnej akcji i miłe zaskoczenie. Tym razem nic nie jest z góry narzucone. Każdy może upiec co mu się podoba. Popijam małą czarną i zastanawiam się co by to mogło być. Spoglądam w okno i dostrzegam w koszyku na parapecie dojrzałe, prawie czarne banany.
Już wiem, że u nas w niedzielę na deser będzie czekoladowe ciasto bananowe.
Czekoladowe ciasto bananowe - składniki
Składniki na małą keksówkę o wym. 25x11cm
Ciasto:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 200g mąki
- 2 jajka
- 100g brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju (najlepiej tłoczonego na zimno)
- 20g kakao
- 50g startej gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa:
- 100g czekolady deserowej
- 1 łyżka oleju (najlepiej tłoczonego na zimno)
Czekoladowe ciasto bananowe - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Banany rozgnieść widelcem. Utrzeć jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać rozgniecione banany i olej. Ucierać jeszcze przez kilka minut. Wymieszać mąkę z kakao, kawą, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Przesiać do masy jajecznej. Wsypać startą czekoladę. Mieszać na wolnych obrotach do uzyskanie jednolitej konsystencji.
Pieczenie:
Pieczenie:
Formę keksową o wymiarach 25x11cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Wystudzić je w formie.
Wystudzone ciasto wyjąć na kratę kuchenną.
Przygotowanie polewy:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Wymieszać z olejem i polać ciasto.Przygotowanie polewy:
Czekoladowe ciasto bananowe - podobne przepisy
> Orzechowe ciasto cynamonowe z żurawiną i pomarańczami
> Kawowe ciasto marmurkowe
> Ciasto czekoladowe na białkach
> Murzynek
> Rozgrzewające ciasto korzenne Kasi
> Ciasto czekoladowo-wiśniowe
Smacznego :)
Aronia
Dziękuje za wspólne pieczenie, a na ciasto chętnie bym się wprosiła ;)
OdpowiedzUsuńniestety już zjedzone :)
UsuńWygląda pięknie ja od jakiegoś czasu mam zamiar takie upiec ale ciągle zapominam, zapisałam sobie już ;-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz banany upiecz koniecznie :)
UsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńWyglada oblednie! Dziekuje za wspolne pieczenie!
OdpowiedzUsuńi ja również dziękuję :)
UsuńObłędnie wygląda. Ale bym zjadła kawałeczek.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto bananowe! Zawsze utylizuję w nim te przejrzałe, poczerniałe banany, których nienawidzę ;) Wersji czekoladowej jeszcze nie robiłam, tylko tę "zwykłą": Ciasto bananowe w polewie czekoladowej . Muszę Twoją koniecznie wypróbować. Ja z kolei na Dzień Kobiet prozdrowotnie i dietetycznie :) Pełnoziarniste ciasto z burakiem i porzeczką. Dzięki za wspólne pieczenie! :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne!!! Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńO mój Boże! Uwielbiam ciasta czekoladowe :) Chcę je jeść! :)
OdpowiedzUsuńZ bananami czekoladowe lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńja uwielbiam wszystko co bananowe, desery, ciasta, ciasteczka i koktajle :)
Usuńmusi być smaczne:) piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, nam bardzo smakowało :)
UsuńOj ja tez mam czasto banany, ktore wolaja glosno o zagospodarowanie!
OdpowiedzUsuńA taki sposob bardzo, ale to bardzo mi sie podoba!
:)
banany świetnie się sprawdzają w wypiekach, można nimi zastępować jajka :)
UsuńWygląda rewelacyjnie i mega czekoladowo:)
OdpowiedzUsuńCzy make zwykla mozna zastapic bezglutenowa np.mieszanka uniwersalna lub ryzowa z gryczana?
OdpowiedzUsuńproponuję zastąpić mąką gryczaną. Piekłam już podobne ciasto http://cafeamaretto.blogspot.com/2015/03/czekoladowa-baba-gryczana-z-zurawina.html i wyszło bardzo dobre. Gotowa mieszanka też może być.
Usuń