Sezon truskawkowy w pełni, czas więc na truskawkowe ciasto. I chociaż na blogu uzbierało się ich już sporo to przecież ciast z truskawkami nigdy dość. Moja rodzina mogłaby je jeść na okrągło. Zresztą nie tylko moi bliscy je uwielbiają. Gdy piekę takie ciasto na różne kiermasze czy przyjęcia zawsze schodzi jako pierwsze. Szkoda, że sezon na nie jest taki krótki, a w tym roku i pogoda nie jest zbyt sprzyjająca. Mało słońca i nadciągające opady nie wróżą im dobrze.
Byłam wczoraj na swojej leśnej działce i zebrałam pierwsze w tym roku owoce. Powoli zaczynają dojrzewać ( w lesie sezon wegetacyjny zaczyna się później). Jest ich naprawdę sporo ale martwię się czy wszystkie dadzą radę dojść. Sprawdziłam przy okazji również jagody i niestety podobnie jak w ubiegłym roku chyba nic nie będzie. Jest ich dużo ale takie maleńkie, że nie do zbierania. W ogóle to chyba nie będzie najlepszy sezon na owoce jak patrzę po drzewkach. Zobaczymy.
Wracając do ciasta. Pokusiłam się o przygotowanie kruchego spodu na oleju. Robiłam już kiedyś sama kruszonkę, ale ciasta nigdy. Miałam pewne obawy czy to się uda, ale były one zupełnie nieuzasadnione. Ciasto po zagnieceniu ma konsystencję podobną do ciasta na makaron. Dzięki czemu dobrze się wałkuje i bez problemu można je przenieść do formy. Upieczone jest miękkie i przypomina takie kruche ucierane od mojego ulubionego jabłecznika. Kto już go piekł będzie miał odniesienie. Na tym pysznym zdrowym cieście z dodatkiem otrąb znajduje się warstwa masy kokosowej, a na niej frużelina truskawkowa. Wykończenie stanowi posypka migdałowo-orzechowa polana czekoladą. Jeżeli jeszcze mój opis nie zachęca do upieczenia tego ciasta to proszę popatrzeć na zdjęcia. Czyż nie wygląda apetycznie?
ILOŚĆ PORCJI - 28
Ciasto truskawkowo-kokosowe z migdałowo-orzechową posypką - składniki
Ciasto kruche:
- 270g mąki pszennej
- 60g mielonych otrąb owsianych
- 110g brązowego cukru
- 110ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 4 łyżki gorącej wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa
- 150g wiórków kokosowych
- 250ml śmietanki kremowej 30%tł.
- 130g cukru
- 2 białka
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
Frużelina truskawkowa
- 1kg truskawek
- 100g cukru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) + 2 łyżki zimnej wody
- 2,5 łyżki żelatyny (płaskie) + 4 łyżki zimnej wody
Posypka migdałowo-orzechowa
- 60g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
- 60g posiekanych orzechów włoskich
- 50g białej czekolady
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
Ciasto truskawkowo-kokosowe z migdałowo-orzechową posypką - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Umieścić wszystkie składniki w misie robota. Mieszać na średnich obrotach do momentu aż ciasto utworzy kulę.
Przygotowanie masy kokosowej:
Podgrzać w rondelku śmietankę z cukrem (2 łyżki cukru odłożyć do ubicia białek). Gdy cukier się rozpuści wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Ubić białka z odłożonym cukrem na sztywną pianą. Delikatnie wymieszać najpierw z mąką ziemniaczaną, a następnie z masą kokosową i sokiem z cytryny. Przełożyć na podpieczony spód.
Pieczenie:
Blachę o wymiarach 22x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na prostokąt równy wymiarom blachy. Nawinąć na wałek i przenieść do formy. Lekko docisnąć. Nakłuć gęsto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę kokosową. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C i piec 20 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formie.
Przygotowanie frużeliny truskawkowej:
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na kawałki. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Postawić na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą i wlać do truskawek cały czas mieszając. Zagotować.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać do rozpuszczenia (nie wolno jej zagotować). Dodać do owoców i dokładnie wymieszać. Frużelina będzie miała konsystencję żelowatego kisielu. Lekko ją przestudzić i wyłożyć na masę kokosową.
Przygotowanie posypki migdałowo-orzechowej:
Wymieszać płatki migdałowe z posiekanymi orzechami. Rozsypać równomiernie na frużelinie truskawkowej.Przygotowanie posypki migdałowo-orzechowej:
Roztopić w kąpieli wodnej obie czekolady – każdą osobno. Do każdej dodać po łyżeczce oleju i wymieszać. Przelać do woreczków foliowych. Odciąć rogi i polać orzechy najpierw ciemną czekoladą, a następnie białą. Odstawić aby czekolada zastygła.
> Tarta truskawkowo-bananowa
> Czekoladowe ciasto truskawkowe
> Tort "Truskawkowa bomba"
> Smoothie truskawkowo-pomarańczowe
> Sałatka z truskawek, rukoli i fety
Ciasto kokosowo-truskawkowe z migdałowo-orzechową posypką - podobne przepisy
> Tarta truskawkowo-bananowa
> Czekoladowe ciasto truskawkowe
> Tort "Truskawkowa bomba"
> Smoothie truskawkowo-pomarańczowe
> Sałatka z truskawek, rukoli i fety
Smacznego :)
Aronia
Ależ mi narobiłaś smaka na te ciasto, wygląda idealnie, a ta posypka posypka migdałowo-orzechowa jest naprawdę piękna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńcudowne połączenie smaków i na dodatek trochę zdrowia (otręby, orzechy, migdały) :)
OdpowiedzUsuńczęsto dodaję otręby do ciast kruchych, mają wtedy taką pulchniejszą strukturę :)
Usuńefektowne i na pewno bardzo smaczne ! :)
OdpowiedzUsuńCi co jedli chwalili :) tylko nie wiem czy oni są obiektywni :)
UsuńCiekawy przepis)) apetycznie...
Usuńdziękuję :)
UsuńPrezentacja rewelacyjna! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńcudownie wygląda - naprawdę kusi całą swą okazałością :)
OdpowiedzUsuńto zakasuj rękawy i do dzieła :)
UsuńKokos i truskawki - fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńfajne, fajne :) mam jeszcze kilka takich przepisów na blogu :)
UsuńFajne przełamanie smaków :) Uwielbiam kokos!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
ja też :)
Usuńależ to ciasto musi być pyszne
OdpowiedzUsuńbyło, bo już nic nie zostało :)
UsuńBardzo apetycznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
dziękuję :)
UsuńO jaaaaaa :D
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie!
I tak samo pewnie smakuje!
Z przyjemnością wypróbuję <3
polecam :)
UsuńOpis i zdjęcia są niezwykle apetyczne i kuszą ogromnie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też truskawek nigdy dość :)
dziękuję, ja też mam zawsze na koniec sezonu niedosyt :)
UsuńNigdy nie jadłam czegoś podobnego ! :) Takie połączenie smaków jest mi obce - trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńu mnie kokos i truskawki to dość częste połączenie :)
Usuń