Wielkanocne ciasto z ajerkoniakiem




         Typowo wielkanocne, z uwagi na dekorację,  ciasto wyłącznie dla dorosłych. Z dużą dawką ajerkoniaku, który ja uwielbiam w słodkich wypiekach. Znalazłam je na niemieckiej stronie Dr Oetkera i bardzo mi się spodobało. W oryginalnym przepisie wykorzystano gotowe produkty w proszku, zarówno na ciasto jak i krem. Ja raczej nie używam gotowych mieszanek do ciast i kremów w proszku, chyba, że ktoś mnie nimi obdaruje. Wtedy z konieczności, by nie marnować jedzenia. Przygotowałam je więc po swojemu. Blaty ciasta zrobiłam podobnie jak to było w oryginale z ciasta ucieranego, a krem na bazie budyniu. Wierzch polałam roztopioną czekoladą.  Na każdym kawałku ciasta zrobiłam z bitej śmietany i ajerkoniaku połówkę jajeczka.  Ciasto nie tylko ładnie się prezentuje ale też pysznie smakuje.




ILOŚĆ PORCJI - 14                                                                                                          INSPIRACJA

Wielkanocne ciasto z ajerkoniakiem - składniki

Ciasto:
  • 100g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 140g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ajerkoniaku
  • 20g drobno posiekanej czekolady deserowej

Krem:
  • 300ml  mleka
  • 100ml ajerkoniaku
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 25g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 125g masła

Polewa:
  • 150g czekolady deserowej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Dekoracja:
  • 100ml śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 80ml ajerkoniaku
  • 0,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka zimnej wody


Wielkanocne ciasto z ajerkoniakiem - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Do dzieży robota przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło, jajka, cukier i ajerkoniak. Ucierać wszystko najpierw na małych obrotach do połączenia składników. Następnie zwiększyć obroty na najwyższe i ucierać jeszcze 3 minuty. Dodać startą czekoladą i delikatnie wymieszać szpatułką.

Pieczenie:
Dwie jednakowe blaszki o wymiarach 14x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do nich ciasto i rozsmarować cienką warstwą na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C.  Upiec na jasnozłoty kolor. U mnie to było 15 minut. Jeden blat wystudzić w formie, drugi na kracie kuchennej.
Ciasto można też upiec w jednej większej formie i po wystudzeniu przekroić na pół.

Przygotowanie kremu:
W rondelku utrzeć żółtka z cukrem do białości.  Dodać kakao i oba rodzaje mąki. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlać ajerkoniak i ucierać jeszcze chwilę do połączenia składników. W drugim rondelku zagotować mleko. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy żółtkowej, cały czas mieszając aby nie było grudek. Postawić rondelek z masą na małym gazie i podgrzewać do zagotowania. Gotować jeszcze minutę. Zestawić z palnika i przykrć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 
Miękkie masło utrzeć z wystudzonym budyniem na krem.
Gotowy krem rozsmarować na blacie pozostawionym w formie. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć.

Przygotowanie polewy:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki aby polewa zastygła.

Dekoracja:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 5mm.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia ( najlepiej wstawić kubeczek z żelatyną do gorącej wody). Lekko przestudzić i wymieszać z ajerkoniakiem. Wstawić do lodówki na kilka minut  (trzeba być czujnym bo masa szybko tężeje).
Nożem zanurzonym w gorącej wodzie pokroić  ciasto na kwadraty. Na każdym kwadracie zrobić z bitej śmietany obrys jajeczka. Wnętrze wypełnić tężejącym ajerkoniakiem.
Do czasu podania trzymać ciasto w lodówce.

Wielkanocne ciasto z ajerkoniakiem - podobne przepisy

> Wielkanocna baba migdałowa
> Świąteczny sernik limonkowy w polewie z białej czekolady
> Kruche ciasteczka pisanki
> Przekładaniec ajerkoniakowy z wiśniami

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

16 komentarze:

  1. No piękne. Dekoracja urocza. Żeby jeszcze mąkę zamienić to byłoby super :-)A jaką Ty dodałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety pszenną, więc tylko mogłam popatrzeć jak rodzina zajada :)

      Usuń
  2. Ciasto jest pyszne.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje. Uwielbiam kremy z ajerkoniakiem, więc to ciasto jest jak najbardziej w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakupiłam właśnie dużą butlą tego likieru, więc będą jeszcze inne wypieki z nim :)

      Usuń
  4. Wygląda pięknie, tak delikatnie;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedy dodać masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam o nim. Przepraszam. Trzeba je utrzeć z wystudzonym budyniem na krem. Już poprawiłam. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ