Grecka zupa fasolowa



Fasolada - Grecka zupa fasolowa

Ta bardzo popularna w Grecji zupa zwana fasolada  niedawno zagościła na naszym stole i od razu zyskała wielu zwolenników. Jej główne składniki to fasola, oliwa i pomidory (ja ograniczyłam ilość oliwy do 2 łyżek  z uwagi na jej wysoką kaloryczność). Do tego trochę warzyw, przyprawy i ani kropli wywaru mięsnego tak popularnego w naszej rodzimej kuchni. Gęsta, pożywna i aromatyczna. Można podawać ją z grzankami.

Fasolada - Grecka zupa fasolowa

 Grecka zupa fasolowa
(inspiracja-Podróże kulinarne "Kuchnia Grecka" Rzeczpospolita)

Składniki dla 4 osób:

  • ½ szklanki białej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ puszki pomidorów w zalewie
  • 1 liść laurowy
  • szczypta oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,2 l wody 
Namoczyć fasolę na noc. Rano odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do garnka i zalać 1,2 l wody. Postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około godziny.

W tym czasie obrać i umyć warzywa. Posiekać w drobną kostkę.

Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż cebula stanie się szklista. Dodać marchewkę i seler. Całość smażyć  około 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać.  Przełożyć warzywa do garnka z fasolą. Dodać rozdrobnione pomidory, pieprz, liść laurowy i oregano. Gotować na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem.

Rozlać na talerze i posypać obficie posiekaną natką pietruszki.

 Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Właśnie zakupiłam dzisiaj fasolę i głowiłam się, co tu zrobić. A tu proszę, jakie pyszności!

    OdpowiedzUsuń