niedziela, 28 sierpnia 2011

Gulasz wieprzowy z kurkami




„Pisałam kiedyś na tym blogu, że jeśli chodzi o kurki to przyrządzam je na jeden sposób. Ponieważ w tym roku jest ich znacznie więcej, postanowiłam nieco z nimi pokombinować. Było już penne z kurkami a teraz chciałabym zaprosić wszystkich na aromatyczny  gulasz wieprzowy z kurkami w pysznym gęstym sosie. Smakuje doskonale z makaronem, lub białym pieczywem.”





Gulasz wieprzowy z kurkami
(przepis autorski)


Składniki dla 4 osób:

750g mięsa wieprzowego na gulasz
4 średnie cebule
300g kurek
125ml białego wytrawnego wina
250ml rosołu
2 łyżki gęstego sosu pomidorowego
2 łyżki mąki
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2 listki laurowe
3 jagody jałowca
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

Umyj mięso, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę o boku 1cm. Obierz cebulę i pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę w rondlu obsmaż kawałki mięsa cały czas mieszając. Wrzuć  pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smaż razem. Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj sos pomidorowy liście laurowe i jagody jałowca.  Wymieszaj i krótko podsmaż. Równomiernie oprósz mąką i ponownie wymieszaj. Wlej rosół i duś pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.


W tym czasie oczyść i opłucz kurki. Większe porwij na kawałki. Rozgrzej masło na patelni i usmaż na nim kurki. Dopraw solą i pieprzem.  Przełóż do gulaszu. Podlej białym winem i duś razem około 15 minut. Gotowy gulasz  posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Niestety z powodu bardzo dużej ilości spamu zmuszona byłam włączyć weryfikację obrazkową. Bardzo przepraszam za utrudnienia.