Gulasz wieprzowy z kurkami



Pisałam kiedyś na tym blogu, że jeśli chodzi o kurki to przyrządzam je na jeden sposób. Ponieważ w tym roku jest ich znacznie więcej, postanowiłam nieco z nimi pokombinować. Było już penne z kurkami a teraz chciałabym zaprosić wszystkich na aromatyczny  gulasz wieprzowy z kurkami w pysznym gęstym sosie. Smakuje doskonale z makaronem, lub białym pieczywem.


Gulasz wieprzowy z kurkami

Składniki dla 4 osób:

  • 750g mięsa wieprzowego na gulasz
  • 4 średnie cebule
  • 300g kurek
  • 125ml białego wytrawnego wina
  • 250ml rosołu
  • 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • 3 jagody jałowca
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
Umyć mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę o boku 1cm. Obrać cebulę i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać oliwę w rondlu obsmażyć kawałki mięsa cały czas mieszając. Wrzucić  pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć razem. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać sos pomidorowy liście laurowe i jagody jałowca.  Wymieszać i krótko podsmażyć. Równomiernie oprószyć mąką i ponownie wymieszać. Wlać rosół i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.

W tym czasie oczyścić i opłukać kurki. Większe porwać na kawałki. Rozgrzać masło na patelni i usmażyć na nim kurki. Doprawić solą i pieprzem.  Przełożyć do gulaszu. Podlać białym winem i dusić razem około 15 minut. Gotowy gulasz  posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. dziś wypróbuje przepis :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że Ci posmakuje :)

      Usuń
    2. trochę zazdroszczę tych grzybków. Uwielbiam je a u mnie w lasach niestety brak :)

      Usuń