czwartek, 11 sierpnia 2011

Zapiekanka z tartych ziemniaków



"Coś dla tych, którzy lubią placki ziemniaczane. To taka ich pieczona  wersja, trochę wzbogacona smażonym boczkiem i cebulką. Danie z kategorii tych tanich, prostych i smacznych"




Zapiekanka z tartych ziemniaków
(przepis rodzinny)


Składniki dla 4 osób:

2kg ziemniaków
300g wędzonego boczku
2 cebule
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki oliwy
sól
pieprz

masło do wysmarowania formy

Pokrój boczek w drobną kostkę. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć pokrojony boczek i cebulę, Smaż na małym ogniu, az boczek się ładnie zrumieni.
Obierz ziemniaki i zetrzyj w malakserze lub na tarce. Dodaj podsmażony boczek z cebulą, jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy. Przykryj kawałkiem foli aluminiowej i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika  na 1 godzinę.



29 komentarzy:

  1. mniam!!!

    Kornelia

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląd nie zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie to się nazywa "babka ziemniaczana". Jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj! u mnie w domu nazywalismy to danie "kozą" lub "babką ziemniaczaną" :-)a ponieważ jesteśmy fanami różności z ziemniaków uwielbiamy takie potrawy :-) najlepiej w zimowe wieczory - gdy organizm sam się domaga kalorycznego jedzonka :-) dla mnie też to jest smak dzieciństwa ;-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. "Kozami" to my nazywamy placki na bazie zsiadłego mleka, o których już tu pisałam, a na tą zapiekankę czasem w moich rodzinnych stronach mówiono "kartoflak", ale taka nazwa niezbyt mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie to był bliniorz - nic innego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wróciłem z trasy po trzech tygodniach jazdy i siedzę teraz w domu. Jutro zrobię mojej żonce, ciekawe czy jej posmakuje?! Wg mnie na zdjęciu wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Odwieczna potrawa na 1 listopada :) mniami!!!!!.

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie na Podlasiu nazywa się "BABA" - można dodać kwaśnej śmietany - niebo w gębie.

    Robiłam wersję również wegetariańską bez boczku a z oliwą - b. dobre.

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie w domu nazywano to kućmą. Dodatkowo na wierzch dodawano plasterki boczku. One dodawały super smaku.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłem jeszcze tego ale spróbuje, a potem napiszę czy to jest takie dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam z niecierpliwością na opinię:)

      Usuń
  12. ostatnio jadlam u znajomych :-) normalnie pycha na dniach zamierzam zrobic taka babke ziemniaczana :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Może dodać do tej "baby" pieczarek?

    OdpowiedzUsuń
  14. jeśli ktoś lubi to jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. kugiel to się nazywa w okręgu przedborskim

    OdpowiedzUsuń
  16. u nas mowi sie na to babka ziemniaczana, uwielbiam, ziemniaczki z lidla, boczus od henryka kani, cebulka z carrefupura chyba:) suuper smaczne danie!

    OdpowiedzUsuń
  17. to jes tak pyszna babka i dobra czekam na odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  18. do tej zapiekanki zamiast boczku daję mięso mielone

    OdpowiedzUsuń
  19. u nas to nazywa sie kućmok ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak widać każdy region,ma swoją nazwę na to danie :)

      Usuń
  20. dla mnie to jest taki smak z dzieciństwa dawno tego nie jadłam bo już chyba z 15 lat jak w zwyczaju robił to mój tata ale na dniach sama to zrobię swoim dzieciom. zawsze nie mogłam się na nią doczekać ciekawe czy moje dzieciaczki też tak tego zasmakują:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też pamietam to danie z dzieciństwa, mama bardzo często je robiła, a my jako dzieci za nim przepadaliśmy :) moi synowie bardzo długo omijali je szerokim łukiem :) jeen w dalszym ciagu nie je i jest to o tyle dziwne, że uwielbia placki ziemniaczane :)

      Usuń
  21. Unas tartun albo blin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka prosta, smaczna potrawa a ile różnych nazw :)

      Usuń