Tiramisu malinowe




Latem kiedy był sezon na maliny, w ogóle  ich nie kupowałam. Po pierwsze dlatego, że ich cena była dość wysoka, a po drugie dlatego, że z powodu tej ceny mało ich schodziło i zazwyczaj były mocno przechodzone.Tym bardziej cieszy mnie  ich drugi wysyp i zdecydowanie niższa cena. Między przetworami udało mi się  zrobić z nich szybki deser  w postaci malinowego tiramisu. Biszkopty nasączyłam mieszaniną syropu malinowego i spirytusu,  można jednak z powodzeniem zamiast tego użyć likieru malinowego. Zrezygnowałam z kawy  i kakao, a całość posypałam startą czekoladą. Ponieważ syrop jest bardzo słodki dałam do serka niewiele cukru.


Tiramisu malinowe

Składniki : prostokątna forma o wym.18x25cm
  • 500g serka mascarpone
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 podłużnych biszkoptów
  • 100ml syropu malinowego
  • 40ml spirytusu
  • 200g malin
  • 50g startej na wiórki gorzkiej czekolady

Wymieszać spirytus z syropem malinowym.  Dno formy wyłożyć biszkoptami. Nasączyć je połową mieszaniny syropu i spirytusu. 
Ubić połowę śmietany na sztywno. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i 250g serka mascarpone. Delikatnie wymieszać. Rozprowadzić 1/3 masy na biszkoptach. Ułożyć na niej maliny ( kilka zostawić do dekoracji) i przykryć pozostałą masą. Wyrównać powierzchnię. Rozłożyć pozostałe biszkopty i również je nasączyć syropem wymieszanym ze spirytusem.
Ubić resztę śmietany z cukrem pudrem i wymieszać z pozostałym serkiem. Rozprowadzić równomiernie na biszkoptach. Wyrównać powierzchnię i posypać obficie startą czekoladą. Udekorować malinami. 

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. za klasycznym tiramisu nie przepadam jakoś specjalnie, ale takie malinowe.. chętnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja za asiejką. takie samo odczucie mam

    OdpowiedzUsuń
  3. Malinowe tiramisu jest bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie! Malinowa wersja to świetny pomysł!
    U mnie też deser z malinami;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń