Kisiel jabłkowy




Lekki, niskokaloryczny i w dodatku smaczny deser z jabłek. Bardzo łatwy do zrobienia. Nie może go zabraknąć jesienią na naszych stołach. Ja użyłam starej i prawie już zapomnianej odmiany jabłek o nazwie kronselka, ale mogą też być innej odmiany. Najważniejsze aby były soczyste. Przepis dodaję do akcji Sezon na jabłka.

Kisiel jabłkowy

Składniki na 4 porcje:
  • 3 jabłka (u mnie kronselka)
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki soku jabłkowego
  • sok z jednej cytryny

Do dekoracji:
  • cząstki jabłek 
  • bita śmietana
  • cynamon

Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do ziemniaków.  Wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować 15 minut. Zestawić z ognia, trochę przestudzić i zmiksować. Mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą rozmieszać z sokiem jabłkowym. Wlać do masy jabłkowej i dokładnie wymieszać. Postawić na gazie i podgrzewać do zgęstnienia, cały czas mieszając. Rozlać do pucharków i zostawić do wystygnięcia. Przed podaniem udekorować cząstkami jabłek i bitą śmietaną, a następnie oprószyć delikatnie cynamonem

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. czym zastąpić skrobię kukurydzianą lub czy można ją pominąć?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zamiast skrobi kukurydzianej dać podwójną ilość mąki ziemniaczanej.

    OdpowiedzUsuń