Lekki, niskokaloryczny i w dodatku smaczny deser z jabłek. Bardzo łatwy do zrobienia. Nie może go zabraknąć jesienią na naszych stołach. Ja użyłam starej i prawie już zapomnianej odmiany jabłek o nazwie kronselka, ale mogą też być innej odmiany. Najważniejsze aby były soczyste.
Kisiel jabłkowy-przepis
Składniki na 4 porcje:
- 3 jabłka (u mnie kronselka)
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki soku jabłkowego
- sok z jednej cytryny
Do dekoracji:
- cząstki jabłek
- bita śmietana
- cynamon
Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować 15 minut. Zestawić z ognia, trochę przestudzić i zmiksować. Mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą rozmieszać z sokiem jabłkowym. Wlać do masy jabłkowej i dokładnie wymieszać. Postawić na gazie i podgrzewać do zgęstnienia, cały czas mieszając. Rozlać do pucharków i zostawić do wystygnięcia. Przed podaniem udekorować cząstkami jabłek i bitą śmietaną, a następnie oprószyć delikatnie cynamonem
Kisiel jabłkowy-podobne przepisy
> Kisiel truskawkowy> Kisiel z mango i zielonej herbaty
> Kisiel mleczny o smaku marakui
> Kisiel z ananasa i selera naciowego
Smacznego :)
Aronia
czym zastąpić skrobię kukurydzianą lub czy można ją pominąć?:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńMożna zamiast skrobi kukurydzianej dać podwójną ilość mąki ziemniaczanej.
OdpowiedzUsuńno to zrobione
OdpowiedzUsuńA jak smakowało?
OdpowiedzUsuń