W ramach akcji „Otręby na 1000 sposobów” zrobiłam pyszne krokiety drobiowe. Przy okazji wykorzystałam mięso i warzywa z gotowanego wczoraj rosołu. Zastosowałam otręby pszenne bo one mi tu najbardziej pasowały. Nie tylko opanierowałam w nich krokiety, ale dałam je także do środka. Krokiety są bardzo syte, wystarczy podać je z surówką lub gotowanymi warzywami. Doskonale pasuje do nich marchewka z groszkiem.
Składniki na 8 sztuk:
- 350g gotowanego, zmielonego razem z warzywami mięsa z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 czerstwa kajzerka
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- 3 łyżki otrąb pszennych do obtoczenia krokietów
Czerstwą kajzerkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na maśle. W dużej misce wymieszać zmielone mięso, usmażoną cebulę, otręby, kaszę manną i odciśniętą bułeczkę. Dodać jajko z białkiem, posiekaną natkę pietruszki i pozostałe przyprawy. Wyrobić na jednolitą, kleistą masę. Formować krokiety, obtaczać je w otrębach i i smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano.
Drobiowe krokiety z otrębami-podobne przepisu
Smacznego :)
Aronia
mmm pysznie wyglądają :) ta panierka idealna!
OdpowiedzUsuńpiękna panierka, do schrupania :)
OdpowiedzUsuńO rety! muszę to wypróbować! Kurczak i otręby - dwie rzeczy, które uwielbiam. A czy można zastapic czymś kaszę manną>
OdpowiedzUsuńMożna zamiast niej dać bułkę tartą lub ją pominąć. Ja daję ją po to, żeby wchłonęła nadmiar wody i żeby masa była ściślejsza, bo daję prawie wszystkie warzywa z rosołu. Można je oczywiście pominąć, lub dać ich trochę mniej, wtedy masa nie będzie taka rzadka.
OdpowiedzUsuńDoskonałe! Nie tylko świetny pomysł na spożytkowanie porosołowego mięsa ale też można przemycić otręby dla tych "niejadających z zasady" ;)
OdpowiedzUsuńfajne dla chcących być na diecie, ale którym się to nie udaje, taki ukryty przyspieszacz metabolizmu :)
OdpowiedzUsuń