Sernik pomarańczowy na zimno



W moich sernikach na zimno lubię przede wszystkim to, że nie zawierają jajek i masła. Szybko się je przygotowuje i dają nam ogromne pole do popisu. U mnie na blogu to  już piąty przepis na taki sernik. Tym razem jest o smaku pomarańczowym, mało słodki, na spodzie z gotowych biszkoptów. Do przygotowania masy serowej potrzebny jest świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i to od niego w dużej mierze zależy ilość cukru jaką dodamy do masy, dlatego proszę traktować podaną ilość orientacyjnie. Moje pomarańcze były dość słodkie, ale gdyby było inaczej to trzeba dosłodzić masę cukrem pudrem.


Sernik pomarańczowy na zimno
Składniki: tortownica φ26cm

Spód:
  • 120g okrągłych biszkoptów

Wyłożyć dno tortownicy biszkoptami. Uzupełnić puste miejsca kawałkami ciastek, tak aby było jak najmniej wolnych przestrzeni.

Masa :
  • 500g serka śmietankowego
  • 500ml śmietanki o zaw. tł. 30%
  • 500ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 150g cukru 
  • 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny

Namoczyć żelatynę w 200ml soku pomarańczowego. Rozmieszać skrobię kukurydzianą w trzech łyżkach soku pomarańczowego a resztę soku zagotować ze 150g cukru i skórką otartą z 1 pomarańczy. Do gotującego się soku wlać rozmieszaną skrobię . Gotować na małym ogniu 2 minuty. Odstawić do wystudzenia.
Ubić dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i ewentualnie zagęstnikiem. Odłożyć 1 łyżkę do dekoracji.
Wymieszać mikserem serek śmietankowy z wystudzoną masą pomarańczową i bitą śmietaną. Podgrzać namoczoną żelatynę do momentu rozpuszczenia i wlać do masy serowej cały czas ją mieszając. Wylać na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki, aby masa porządnie stężała.

Dekoracja:
  • 2 pomarańcze
  • 1 opakowania galaretki w proszku o smaku pomarańczowym
  • bita śmietana
  • świeże listki mięty

Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu.
Ostrym nożem ściąć skórkę z pomarańczy od strony szypułki do dna kwiatowego, aż będzie widoczny miąższ. Następnie wyciąć cząstki pomarańczy z pomiędzy białych błon. Ułożyć je na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki, żeby galaretka zastygła. Udekorować bitą śmietaną i świeżymi listkami mięty.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

4 komentarze:

  1. robiłyśmy bardzo podobny, pycha:) wygląda tak wiosennie

    OdpowiedzUsuń
  2. wooow cudnie wygląda, lubię takie serniczki

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda :) Ale każdy zgłaszany do akcji przepis powinien być opatrzony banerem lub linkiem - Ty zamieściłaś go tylko pod przepisem na babkę migdałową :) Proszę o poprawkę, wtedy będę mogła zaakceptować też ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń