Teryna drobiowa




Jeszcze jedna alternatywa dla kupnych wędlin. Teryna czyli rodzaj pasztetu pieczony w szklanym lub kamionkowym naczyniu w kąpieli wodnej. Zrobiłam ją z chudego mięsa drobiowego,   boczku i orzechów pistacjowych. Przesycona zapachem czosnku, tymianku i białego wina. W tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym.
Teryna drobiowa

Składniki: prostokątna forma do keksu o wym. 11x30cm
  • 600g mięsa z udek kurczaka
  • 500g chudego boczku
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 300g piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki wyłuskanych pistacji
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 jajko
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • sól i pieprz do smaku

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę o boku 1cm i zalać białym winem. 
Przepuścić udka, boczek i wątróbkę przez maszynkę do mięsa. Dodać orzechy, jajko, przyprawy i namoczoną w winie pierś z kurczaka. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką gryczaną  formy. Przykryć folią aluminiową i ustawić na głębokiej blasze. Wlać na blachę wrzątek tak aby sięgał do połowy wysokości foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C prze godzinę. Zdjąć folię i piec jeszcze godzinę. Wyjąć formę z teryną z piekarnika. Przykryć folią aluminiową, obciążyć innym naczyniem i odstawić do wystygnięcia. Wstawić na noc do lodówki. Zimną pokroić w plastry i podawać z domowym chlebem i ogórkami konserwowymi.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze: