Wyśmienity tort herbaciany "Tropical"



Powstał na potrzeby akcji Z herbatą Irving w roli głównej. Zanim jednak przybrał taką postać było kilka wcześniejszych wersji, sukcesywnie udoskonalanych. No cóż taka już jestem, że nie odpuszczam dopóki efekt nie jest w pełni zadowalający. Każda kolejna wersja testowana była na dalszej i bliższej rodzinie, aż w końcu zgodnie uznano, że to „to”. Przy okazji udało mi się zagospodarować sporą ilość białek poupychanych w zamrażarce. Zawsze mam ich nadmiar. Miłośnicy domowych ciasteczek też zapewne znają ten problem.
Tort jest wyśmienity i tak jak herbata Irving Tropical with mint, której użyłam. Zawiera całe bogactwo smaków i aromatów. Prawdziwie tropikalny koktajl. Przeplatają się w nim za sprawą doskonałej herbaty nuty między innymi ananasa, papai, mango i trawy cytrynowej. Ja dodatkowo wzbogaciłam go jeszcze kokosem, migdałami, rumem i cytryną. A całość delikatnie orzeźwia ulatniająca się z  herbaty mięta. Jest lekki, delikatny i nie za słodki. Po prostu wyśmienity.

Tort herbaciany „Tropical”
Składniki: tortownica o śr. 26cm

Biszkopt migdałowy – 2szt.
  •  2 x 3 białka jaj
  •  2 x 3 łyżki cukru
  •  2 x 50 g zmielonych migdałów
  •  2 x 1 łyżka mąki
  •  2 x 1 łyżka rumu
  •  2 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać zmielone migdały i delikatnie połączyć z pianą. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do piany. Na koniec dodać rum i ponownie wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C - nie powinno się przyrumienić! W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt migdałowy i jeden kokosowy. 

Biszkopt kokosowy- 1 szt.
  •  3 białka jaj
  •  3 łyżki cukru
  •  50g świeżo startych wiórków kokosowych
  •  1 łyżka mąki 
  •  1 łyżka rumu
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Upiec tak samo jak biszkopt migdałowy.

Mus ananasowy:
  • 1 puszka  ananasa - 565g
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ szklanki wody

Odłożyć 4 plastry ananasa do dekoracji. Resztę owoców i sok zmiksować. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i zagotować. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z wodą i wlać do gotującego  się musu cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu 3 minuty. 
Zapiąć spód tortownicy. Ułożyć jeden biszkopt migdałowy i wylać na niego gorący mus ananasowy. Przykryć biszkoptem kokosowym i zostawić do wystudzenia. Gdy dobrze zastygnie zdjąć obręcz tortownicy.

Krem herbaciany:
  • 4 żółtka 
  • 1 jajko
  • ½  szklanki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 7 saszetek herbaty Irving Tropical with mint 
  • 400ml śmietany kremówki o zaw. tłuszczu min. 30%
  • 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie) 
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny
  • sok z jednej cytryny

Zagotować mleko i zalać nim  7 saszetek herbaty. Zostawić na 5 minut. Wyjąć saszetki i wycisnąć.
Utrzeć żółtka i całe jajko z cukrem pudrem do białości. Dodać mąkę i wymieszać. Cały czas ucierając wlać herbaciane  mleko. Postawić na maleńkim płomyku gazu i podgrzewać aż masa zgęstnieje. Mieszać aby się nie przypaliła. Zestawić i wystudzić. 
Ubić dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę z zagęstnikiem na sztywno. Połączyć z zimnym budyniem herbacianym.
Żelatynę namoczyć w soku cytrynowym, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wlać cały czas mieszając do kremu herbacianego.

Poncz do nasączenia:
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połówki cytryny
  • 50ml rumu
  • 25ml wody

Wymieszać w szklance sok cytrynowy, rum, wodę i cukier.
Zapiąć specjalną obręcz do tortów na drugim spodzie  migdałowym. Nasączyć go połową ponczu i wylać połowę kremu herbacianego. Przykryć wcześniej przygotowanymi biszkoptami z musem ananasowym w taki sposób aby biszkopt kokosowy znalazł się w środku. Wierzchni biszkopt migdałowy nasączyć pozostałym ponczem i przykryć resztą kremu herbacianego. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki. 

Do dekoracji:
  • 50g uprażonych płatków migdałowych
  • 200ml śmietany kremowej 30% tłuszczu
  • 1 zagęstnik do śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 plastry ananasa
  • listki mięty

Ubić na sztywno śmietanę przeznaczoną do dekoracji z cukrem i zagęstnikiem. Posmarować bok tortu i obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi.  Resztę śmietany  przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić tort. Dodatkowo udekorować cząstkami ananasa i listkami mięty.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

13 komentarze:

  1. prezentuje si naprawdę wspaniale.
    świetny nawet na komunię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pomyślałam o tym, ale dzięki za podpowiedź. Dodam go też do akcji komunijnej,

      Usuń
  2. wspaniale wygląda :), właśnie dlatego fajny jest ten konkurs bo można wymyślać różne takie cuda jak ten tort :). A co do białek to chyba każdy amator domowych słodkości cierpi na ich nadmiar ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny tort i bardzo smacznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny tort! Dawno pięknego nie widziałam, a na pewno jaki smakowity

    OdpowiedzUsuń
  6. ojaaa! ile smaków, ile warstw! cudny! ja też jestem na etapie opracowywania swojego herbacianego przepisu.:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie do biszkoptu jedna łyżka czy jedna szklanka mąki, bo z jedną łyżką coś mi nie pasuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko się zgadza, 1 łyżka wystarczy bo częściowo zastępują ją wiórki kokosowe lub mielone migdały

      Usuń
  8. Za smakowana jestem w tortach, zwłaszcza tych wyśmienitych herbacianych

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Mam pytanie, czy tymi kremami można przełożyć zwykły biszkopt, czy dobrze by to komponowało się smakowo? I czy skrobię kukurydzianą można zastąpić mąką kukurydzianą ? Skrobi nie dostałam w żadnym sklepie w swoim mieście. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście może być zwykły biszkopt. Co się zaś tyczy skrobi kukurydzianej to nie można jej zastąpić mąką kukurydzianą. Może za to być skrobia ziemniaczana.

      Usuń