Herbaciane naleśniki z warzywami



Był słodki wypiek w konkursie herbacianym, teraz przyszła kolej na danie wytrawne. Długo się zastanawiałam co by to mogło być. Nie było to proste zadanie. W moim 60-tysięcznym mieście znalazłam jeden sklep, w którym dostępne były herbaty Irving, a wybór ograniczał się do dwóch gatunków: Irving Tropical with mint,, której użyłam, do opisanego w poprzednim poście, tortu oraz Irving Pure Green.

Jako pierwszy przyszedł mi do głowy pomysł na risotto, ale tak się zbierałam z jego zrobieniem, że w końcu Angie mnie ubiegła. Trzeba było pomyśleć nad czymś innym. I tak wpadł mi do głowy pomysł na  danie proste, małokaloryczne i zdrowe: herbaciane naleśniki z warzywami. Ciasto naleśnikowe zrobione jest wyłącznie na białkach. Zamiast wody gazowanej użyłam naparu z zielonej herbaty, a część mąki zastąpiłam mielonymi otrębami owsianymi i siemieniem lnianym. Nadzienie stanowią lekko podsmażone na oleju warzywa w sosie jogurtowym. Całość posypana jest prażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki.
Po zjedzeniu tego dania na pewno nie przybędzie nam w talii, a dzięki zawartym w zielonej herbacie substancjom (polifenole i kofeina) przyspieszającym  metabolizm tłuszczy, możemy nawet parę milimetrów stracić. Obniży się nam również poziom złego cholesterolu za sprawą otrąb owsianych, siemienia lnianego i pestek słonecznika.

Herbaciane naleśniki z warzywami
Składniki na 6 szt.

Ciasto:
  • 2 białka jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki zmielonych otrąb owsianych
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 saszetki zielonej herbaty 
  • 350ml gorącej wody 
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki oleju
  • sól, pieprz

Przygotować napar z zielonej herbaty wg zaleceń na opakowaniu. Wystudzić. Roztrzepać białka z solą i pieprzem. Wsypać mąkę, zmielone otręby i siemienie. Wlać mleko, olej i 250ml naparu z zielonej herbaty. Wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Odstawić na 15 minut.
Usmażyć 6 naleśników.

Nadzienie warzywne:
  • 1 marchewka
  • 1 biała część pora
  • 1 zielona papryka
  • ½ kalarepki
  • 5-6 rzodkiewek
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju

Warzywa pokroić w słupki wielkości zapałki. Rozgrzać na patelni olej i krótko je przesmażyć, aby nieco zmiękły. Doprawić solą i pieprzem.

Sos jogurtowy;
  • 150ml jogurtu greckiego light
  • 100ml naparu z zielonej herbaty
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
Dodatkowo:
  • 3 łyżki uprażonych pestek słonecznika
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wymieszać jogurt z pozostałą herbatą . Doprawić solą i pieprzem.
Rozłożyć warzywny farsz na naleśniki. Polać sosem jogurtowym. Złożyć na pół. Posypać pestkami słonecznika i natką pietruszki.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

5 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale, lekko, zdrowo, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem bardzo zaintrygowana opcją naleśników herbacianych, hmm..
    pomyślałabym prędzej o nadzieniu na słodko. a tu proszę ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe te naleśniki. Robię je w najbliższym czasie :) A ciasto może odgapię na stałe :p Chociaż ja do swojego dodaję jeszcze szpinaku: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/nale%C5%9Bniki-ze-szpinakiem-zdrowe-i-dietetyczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzina za szpinakiem niestety nie przepada :)

      Usuń