wtorek, 8 maja 2012

Sałatka z rukoli i sera





Uwielbiam lekkie nieobciążające zanadto żołądka kolacje z mnóstwem świeżych warzyw. Doskonale się w nie wpisują wszelkiego rodzaju sałatki. Ich skład staram się zazwyczaj dopasować do tego na co akurat jest sezon.
Taką sałatkę prezentowała w swoim  programie Pani Ewa Wachowicz.  Z trzech gatunków sera: pleśniowego, fety i mozzarelli oraz sałaty lodowej, rukoli i roszponki. Zajęta robieniem sernika nie widziałam za bardzo jak to robiła, ale słyszałam. Nie zapisałam jednak składników, poza tym i tak u mnie po pierwsze wszystkiego nie było, a po drugie mąż nie jest zwolennikiem serów pleśniowych.  Zrobiłam więc własną wersję. Dwa rodzaje sera, rukola i sałata lodowa. Do tego pomidorki koktajlowe, świeży ogórek i sos jogurtowy. Było pysznie.”
Przepis zgłaszam do akcji "Kuchnia 24/7".

Sałatka z rukoli i sera



Sałatka z rukoli i sera
(moja interpretacja przepisu Pani E.Wachowicz)

Składniki na 4 porcje:
8 liści sałaty lodowej
2 garście rukoli
8 pomidorków koktajlowych
pół świeżego ogórka
8 małych kuleczek mozzarelli
100g sera typu feta
sok z połówki cytryny
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka octu cytrynowego
świeżo zmielony pieprz kolorowy
szczypta suszonego mielonego czosnku

Płuczę i osuszam w wirówce najpierw porwaną na kawałki sałatę lodową a następnie rukolę.
Myję ogórek i pomidorki koktajlowe.

Na czterech talerzach rozkładam po kolei: porwaną sałatę lodową, rukolę, przekrojone na cztery pomidorki koktajlowe, pokrojonego na kawałki świeżego ogórka. Kulki mozzarelli kroję na pół, a fetę w kostkę. Posypuję nimi sałatkę.
Mieszam jogurt z sokiem cytrynowym, octem i pieprzem. Polewam porcje sałatki. Dodatkowo można je posypać jeszcze prażonymi pestkami słonecznika.




8 komentarzy:

  1. Musi byc pyszna i taka orzezwiajaca...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam rukolę super przepis zaraz zabieram się za sałatkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie bardzo "lekka" i nie obciążająca żołądka zwłaszcza ta feta i mozzarella..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest super. W ogóle warzywa szczególnie sałaty i pomidory oraz sery i odpowiednie lekkie dressingi do tego są super

      Usuń
  4. Częste spożywanie pomidorów z produktami nabiałowymi (np. z twarogiem), może doprowadzić do bolesnej choroby stawów. Zawarte w pomidorach kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), łączą się z wapniem tworząc nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach i doprowadzają do powstania stanów zapalnych wywołujących silne bóle.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie łaczy sie pomidorów z nabiałem np. serami białymi bo powoduje to bóle stawów!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam. też chyba zrobię sobie dzisiaj sałatkę z rukolą na kolację

    OdpowiedzUsuń