Mus jabłkowo-cytrynowy



Doskonały mus do naleśników, przekładańców i na kisiel. Żeby był naprawdę smaczny jabłka muszą być soczyste. Mus jest dość rzadki, kwaskowaty i pachnący cytryną. Zimą będzie jak znalazł. A w następnym poście przepis na marynowany czosnek do podgryzania zimą aby nie dopadły nas żadne choróbska.

Mus jabłkowo-cytrynowy

Składniki na 5 słoików o poj. 500ml
  • 3kg niezbyt kwaśnych jabłek
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 250g cukru

Jabłka umyć, obrać , pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ja użyłam elektrycznej szatkownicy z tarka do tarcia ziemniaków). Przełożyć do rondla i od razu dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, żeby jabłka nie ściemniały. Wsypać cukier i skórkę otartą z cytryny wcześniej sparzonej i wyszorowanej. Zamieszać i postawić garnek na małym ogniu. Gotować jedna godzinę często mieszając, żeby się nie przypaliło. Lekko wystudzić i zblendować
aby mus miał gładką, aksamitną konsystencję. Postawić z powrotem na ogniu i zagotować. Gorący nakładać do suchych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcić i pasteryzować 30 minut.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Takie coś trzeba mieć w spiżarni.Mam już mus z gruszek, galaretkę z jabłek ale jeszcze tego mi brakuje. Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W mojej to już miejsca brakuje

    OdpowiedzUsuń