Ryżowe babeczki z kremem budyniowym



Najbardziej żałuję, że upiekłam ich tak mało. Ale zawsze gdy tworzę coś nowego, staram się to robić w małych ilościach, aby w razie czego straty były małe. Chociaż tak naprawdę rzadko jest tak, że muszę coś wyrzucić. Tym razem się udało, babeczki wyszły bardzo dobre, lekkie i wilgotne z chrupiącymi drobinkami ryżu, który tak całkowicie się nie rozgotował. Dodatek kremu czekoladowego też bardzo pozytywnie wpłynął na całość. Myślę, że to będzie początek moich ryżowych wypieków. Bo nie wiem czy inni też tak mają, ale ja jak wymyślę coś nowego to zaraz mam ochotę tworzyć różne tego kombinacje.


Ryżowe babeczki z kremem budyniowym
Składniki na 10 szt.

Ciasto:
  • 60g ryżu arborio
  • 300ml mleka
  • 50g miękkiego masła
  • 50g brązowego cukru
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 1 pełna łyżeczka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kremu czekoladowego

Wlać do rondelka mleko, dodać ryż, doprowadzić do wrzenia i gotować na maleńkim ogniu pół godziny. Odstawic do przestudzenia, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać żółtka, cukier, masło i utrzeć mikserem. Zmielić  w młynku otręby. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy. Wymieszać.
Ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
Wyłożyć formę do muffinek papierowymi papilotkami. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w temp. 180°C. Upieczone wystudzić na kracie kuchennej.

Krem:
  • 150g zimnego ugotowanego budyniu czekoladowego
  • 75g miękkiego masła 
  • 1 łyżka kremu czekoladowego typu Nutella (najlepiej domowej produkcji)
  • cukrowe perełki do dekoracji

Utrzeć masło z zimnym budyniem i kremem czekoladowym. Przełożyć do worka cukierniczego z dużą końcówką do robienia gwiazdek i udekorować każdą babeczkę. Posypać perełkami cukrowymi.
Do czasu podania trzymać w lodówce.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

14 komentarze:

  1. Jesteś bardzo kreatywna. Bardzo podoba mi się Twój przepis...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo,to miło przeczytać taką opinię

      Usuń
  2. piekne!!! czy moglabyn uzyc Twojego przepisu na krem budyniowy ? Bo tak swietnie dopelnia muffinki... a jak juz kupie rekaw to bym sobie takie maldniutke tez zrobila :-)

    zapraszam do mnie
    www.alexandrascuisine.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Łau! Ale pysznie brzmią i wyglądają!! :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczne! tak prosto, a jak efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo mi się podoba ten przepis :) jeszcze nie robiłam takich ryżowych babeczek. nie wyglądają na bardzo skomplikowane (bo ja noga jestem jeżeli chodzi o wypieki) więc przepis zapisuję jako priorytetowy do zrobienia w najbliższy łykend :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowity pomysł z tym ryżem, bardzo jestem ciekawa zarówno ich smaku jak i konystencji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W życiu czegoś takiego nie jadłam. Bardzo mnie ten ryż w składzie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  9. moje właśnie się pieką w piekarniku:)) Zdam relacje jak spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam.Fajny pomysl z tym ryzem.A czy z maki ryzowej ma pani jakies przepisy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę się przyznać, że ja generalnie za mąką ryżową nie przepadam. Wolę gryczaną lub owsianą. Czasem jednak ją wykorzystuję do wypieków. Jeśli poszukuje Pani takich bezglutenowych wypieków to zapraszam na mój drugi blog, gdzie w zakładce "Wypieki bez glutenu" jest przepis na jabłecznik na mące ryżowej oraz mazurek, który można również upiec jako tartę.
      A tutaj linki do przepisów :
      http://cafeamaretto.blogspot.com/2016/04/jabecznik-kokosowy-z-budyniem.html
      http://cafeamaretto.blogspot.com/2016/03/mazurek-pina-colada-bezglutenowy.html

      Usuń