Likier herbaciany z nutami wanilii i pomarańczy



Ten likier w przeciwieństwie do likierów owocowych nie wymaga tak długiego czasu dojrzewania. Wystarczą zaledwie dwa tygodnie, a co bardziej niecierpliwi mogą zacząć degustację nawet już po tygodniu. Jest delikatny i aromatyczny. Do jego przygotowania użyłam gotowej czarnej herbaty z dodatkiem wanilii i skórki pomarańczowej oraz tyrolskiej wódki pomarańczowej. Herbatę dostałam w prezencie, a wódką obdarowali mnie gospodarze pensjonatu, w którym wypoczywaliśmy. Dostanie obu tych składników może być jednak dość trudne. Dlatego aby uzyskać podobny efekt dostosowałam przepis. Dodałam suszoną skórkę pomarańczową i kawałek laski wanilii.

Likier herbaciany

Składniki:
  • 5 łyżeczek czarnej liściastej herbaty
  • 600ml wrzątku
  • pół łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej
  • pół laski wanilii
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki zimnej wody
  • 250ml brandy
  • 250ml wódki (u mnie pomarańczowa)

Zagotować cukier z wodą. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty. Wystudzić.
Wsypać  do dzbanka herbatę. Zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i zostawić na 3-4 minuty do naciągnięcia. Przecedzić przez gęste sitko. Wlać do małego gąsiorka. Dodać syrop, brandy, wódkę pomarańczową, suszoną skórkę z pomarańczy i rozciętą laskę wanilii. Zakręcić, potrząsnąć aby wszystkie składniki się wymieszały i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić prze kilkakrotnie złożoną gazę i wlać do karafki.

Na zdrowie :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Już wyobrażamy sobie smak i zapach tego likieru :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna butelka :)
    Bardzo mnie zaciekawiłaś likierem herbacianym - zapisałam sobie przepis, kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałości, musi być wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń