Mini serniczki z mango




Mango to jeden z najzdrowszych owoców na świecie i w dodatku bardzo smaczny. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów stąd tez często zwany jest „owocem młodości”. Właściwie w każdym większym sklepie można je teraz dostać bez problemu. Warto więc wprowadzić go do naszej  jeszcze zimowej diety. Najlepiej w formie nieprzetworzonej termicznie, aby zachować bogactwo witamin zwłaszcza witaminy C.  Na początek proponuję mini serniczki  z mango w wersji na zimno. Robi się je stosunkowo szybko, pod warunkiem, ze posiadamy odpowiednią ilość pierścieni cukierniczych. Inaczej trzeba to robić na raty.


Mini serniczki z mango

Składniki na 7 szt.:

Biszkopt:


  • 60g mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 50g sklarowanego masła
  • 50g cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny 
Mus z mango:


  • 1,5 owocu mango
  • sok z jednej cytryny
Masa serowa:


  • 375g serka mascarpone
  • 375g serka śmietankowego z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki musu z mango
  • 4 łyżeczki żelatyny + 80ml zimnej wody
Galaretka:


  • pozostały mus z mango
  • 3 łyżeczki żelatyny +60ml zimnej wody
Dekoracja:


  • bita śmietana
  • czekoladowe ozdoby
  • pestki granatu
  • świeże listki melisy
Dodatkowo:


  • 1 łyżka dżemu pomarańczowego
  • olej do smarowania pierścieni

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier puder  ubijać do momentu gdy na pianie zostawać będą wyraźne ślady. Wówczas dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Teraz wlać sklarowane masło i jeszcze raz wymieszać składniki.

Przelać ciasto do tortownicy o śr. 26cm,  wyłożonej papierem do pieczenia Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec 15 minut. Wystudzić w tortownicy. Zimny biszkopt wyjąć, przełożyć na deskę, zdjąć papier i  pierścieniem cukierniczym wyciąć siedem kółek.
Każde kółko stanowiące spód serniczka posmarować cieniutką warstwą dżemu pomarańczowego, żeby masa serowa lepiej się trzymała spodu.
Pierścienie cukiernicze posmarować w środku delikatnie olejem (łatwiej je później będzie zdjąć) i założyć na biszkoptowe spody. 

Umyć, obrać i pokroić w kostkę mango. Dodać sok z cytryny i zmiksować.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać oba rodzaje sera z cukrem pudrem. Dodać pół szklanki musu z mango i rozpuszczoną żelatynę. Szybko wymieszać i rozłożyć na biszkoptowych spodach. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę przeznaczoną na galaretkę, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.  Wlać do pozostałego musu z mango, szybko wymieszać i rozlać na serniczki. Ponownie wstawić  na 2-3 godziny do lodówki aby całość dobrze stężała .

Gdy serniczki dobrze zastygną zdjąć pierścienie. Aby tłoczek pomagający usunąć pierścienie nie przyklejał się do galaretki można posmarować go delikatnie olejem. 

Gotowe serniczki udekorować bita śmietaną, czekoladowymi ozdobami i świeżymi listkami melisy.
Serniczki najlepiej zjeść w dniu przygotowania, ponieważ mango ma tendencję do ciemnienia.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

9 komentarze:

  1. Ostatnio spróbowałam połączenia mango z rybą i było bajeczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaciekawiłaś mnie, muszę koniecznie zajrzeć do Ciebie

      Usuń
  2. Małe dzieła sztuki, wyglądają rewelacyjnie, aż szkoda jeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uroczy ten serniczek. takie zgrabne i zapewne pyszne maleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ eleganckie, po prostu cuda. Zrobiłyby wrażenie na najbardziej wymagających gościach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, aż mnie wbiło w sofę:)

    OdpowiedzUsuń