Mini serniczki z mango




Mango to jeden z najzdrowszych owoców na świecie i w dodatku bardzo smaczny. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów stąd tez często zwany jest „owocem młodości”. Właściwie w każdym większym sklepie można je teraz dostać bez problemu. Warto więc wprowadzić go do naszej jeszcze zimowej diety. Najlepiej w formie nieprzetworzonej termicznie, aby zachować bogactwo witamin zwłaszcza witaminy C. Na początek proponuję mini serniczki z mango w wersji na zimno. Robi się je stosunkowo szybko, pod warunkiem, ze posiadamy odpowiednią ilość pierścieni cukierniczych. Inaczej trzeba to robić na raty.

Mini serniczki z mango
Składniki na 7 szt.:

Biszkopt:
  • 60g mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 50g sklarowanego masła
  • 50g cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny 

Dodatkowo:
  • 1 łyżka dżemu pomarańczowego
  • olej do smarowania pierścieni

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier puder  ubijać do momentu gdy na pianie zostawać będą wyraźne ślady. Wówczas dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Teraz wlać sklarowane masło i jeszcze raz wymieszać składniki.
Przelać ciasto do tortownicy o śr. 26cm,  wyłożonej papierem do pieczenia Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec 15 minut. Wystudzić w tortownicy. Zimny biszkopt wyjąć, przełożyć na deskę, zdjąć papier i  pierścieniem cukierniczym wyciąć siedem kółek.
Każde kółko stanowiące spód serniczka posmarować cieniutką warstwą dżemu pomarańczowego, żeby masa serowa lepiej się trzymała spodu.
Pierścienie cukiernicze posmarować w środku delikatnie olejem (łatwiej je później będzie zdjąć) i założyć na biszkoptowe spody.

Mus z mango:
  • 1,5 owocu mango
  • sok z jednej cytryny

Umyć, obrać i pokroić w kostkę mango. Dodać sok z cytryny i zmiksować.

Masa serowa:
  • 375g serka mascarpone
  • 375g serka śmietankowego z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki musu z mango
  • 4 łyżeczki żelatyny + 80ml zimnej wody

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać oba rodzaje sera z cukrem pudrem. Dodać pół szklanki musu z mango i rozpuszczoną żelatynę. Szybko wymieszać i rozłożyć na biszkoptowych spodach. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Galaretka:
  • pozostały mus z mango
  • 3 łyżeczki żelatyny +60ml zimnej wody

Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę przeznaczoną na galaretkę, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.  Wlać do pozostałego musu z mango, szybko wymieszać i rozlać na serniczki. Ponownie wstawić  na 2-3 godziny do lodówki aby całość dobrze stężała .

Dekoracja:
  • bita śmietana
  • czekoladowe ozdoby
  • pestki granatu
  • świeże listki melisy

Gdy serniczki dobrze zastygną zdjąć pierścienie. Aby tłoczek pomagający usunąć pierścienie nie przyklejał się do galaretki można posmarować go delikatnie olejem. 

Gotowe serniczki udekorować bita śmietaną, czekoladowymi ozdobami i świeżymi listkami melisy.
Serniczki najlepiej zjeść w dniu przygotowania, ponieważ mango ma tendencję do ciemnienia.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

9 komentarze:

  1. Ostatnio spróbowałam połączenia mango z rybą i było bajeczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaciekawiłaś mnie, muszę koniecznie zajrzeć do Ciebie

      Usuń
  2. Małe dzieła sztuki, wyglądają rewelacyjnie, aż szkoda jeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uroczy ten serniczek. takie zgrabne i zapewne pyszne maleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ eleganckie, po prostu cuda. Zrobiłyby wrażenie na najbardziej wymagających gościach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, aż mnie wbiło w sofę:)

    OdpowiedzUsuń